Четвъртък, 08 Юни 2023

Петък, 21 Август 2020 21:23

44-и ден на антиправителствени протести

В 44-ия ден на антиправителствените протести в столицата вече два пъти беше блокирана сградата на БНТ на улица „Сан Стефано“. От сдружението БОЕЦ поискаха генералният директор Емил Кошлуков да подаде оставка.

Остават блокирани три централни софийски кръстовища - при т.нар. „триъгълник на властта”, при Ректората на Софийския университет и Орлов мост.

Протестиращите постепенно се събират пред през Президентството, където отново има импровизираната трибуна, отворена за всички граждани, които искат да проверят ораторските си качества и отправят послание.

Майките от инициативата „Системата ни убива” пък организираха пърформанс с варене на компоти пред Министерски съвет, правейки препратка към полицейската акция, при която беше иззет казан за варене на ракия, поставен в трафопост в столичен квартал.

Към 18,30 обстановката на Орлов мост е спокойна, предаде репортер на БНР.

Част от постоянните обитатели на палатковия лагер заявиха, че подготвят трета поред блокада на Българската национална телевизия.

Около 18 часа в лагера дойде и бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, която заяви, че там са нейните приятели и идва да ги подкрепи:

„Днес имам разрешение от съда, за да отида на лекар и Орлов мост ми е по маршрут. Не съм избягала“.

Ето какво заявиха протестиращи пред БНР:

„Не е лесно, но демокрацията изисква жертви. Искаме да си върнем демокрацията“;

„Тук сме, за да постигнем нашата цел – това мафиотско управление на ГЕРБ и сие да бъде прекъснато“;

„Всички държавни служители, прокурорите – да носят персонална отговорност…Тази колективна безотговорност ни доведе до това положение“.

В протестния лагер край президентството двама от т.нар. Отровно трио – Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, дадоха кратък брифинг, в който обясниха защо не се подават уведомления за протестните действия в различните точки на страната.

„В Пловдив 24 часа по-рано са дали уведомление за протест и кметът е отказал. А режимът е уведомителен, той не може да забрани. Това е порочно и незаконно. Това е причината, поради която настоявам: Не подавайте уведомления за протести! Няма санкции за неизпълнение на това“, каза Хаджигенов.

Той припомни и че при инцидента пред румънското посолство на шофьорката, която се вряза в протестиращи не са ѝ направени тестове за алкохол и наркотици.

Бабикян от своя страна се възмути, че софийският областен управител е нарекъл протестиращите „изроди“ и „алкохолизирана тълпа“:

„Искам да обърна внимание, че „изроди“ и „алкохолизирана тълпа“ очевидно се отнася и за стотици преподаватели от Софийския университет, от БАН, за стотици, по-вероятно хиляди студенти“.

На Орлов мост всяка вечер ще бъде организирана културна програма.

На импровизирана сцена, наречена „Граждански мегдан“, днес имаше дискусия след лекцията на политолога Христо Анастасов на тема „Правото на съпротива по време на Европейското Просвещение“.

В програмата е предвидено и прожектиране на документален филм за протестите в Украйна.

Протестиращи изразиха очакване демонстрациите да се активизират през септември, след като хората се завърнат от летен отпуск.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 21 Август 2020 21:23
  Съветите към Националния съвет на БСП преповтарят министерствата в правителството на България

  Новоизбраният Национален съвет на БСП на своето първо заседание по предложение на Корнелия Нинова прие да има  17 съвета за подпомагне работата на пратията през следващите четири години.

 • Петък, 21 Август 2020 21:23
  ДПС искат нов шеф за ЦИК

  Нa бaзa oтгoвoритe нa г-н Aндрeeв щe трябвa дa прoмeним рeшeниeтo cи. Нямa кaк c тaкoвa oтнoшeниe дa ce прoизвeдaт чecтни избoри. Тoвa зaяви прeдceдaтeлят нa ПГ нa ДПC Муcтaфa Кaрaдaйъ.

 • Петък, 21 Август 2020 21:23
  "Победа" и "Оставка, мутро" в 92-рия ден на протеста

  Cкaндирaния "пoбeдa" и aплoдиcмeнти бeлязaхa 92-рия пoрeд aнтипрaвитeлcтвeн прoтecт в cтoлицaтa, прeдaдe Бългaрcкoтo нaциoнaлнo рaдиo. Дeмoнcтрaнтитe привeтcтвaхa глacувaнaтa в Eврoпeйcкия пaрлaмeнт рeзoлюция зa върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa в Бългaрия и прoдължaвaщoтo вeчe 3 мeceцa грaждaнcкo нeдoвoлcтвo. Дeмoнcтрaциятa прoтeчe cпoкoйнo и приключи пo-рaнo oт oбичaйнoтo зaрaди cтудeнoтo врeмe.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни