Неделя, 05 Февруари 2023

Понеделник, 24 Август 2020 21:07

Ден 47 на протести: Барикадата на СУ бе съборена и пак вдигната

Протестиращите поставиха пред Министерски съвет бухалки с надпис ГЕРБ - "единственото оръжие на мутрите, заселили се в тази сграда", заяви Арман Бабикян. Поводът бе сутрешното нападение над лагера пред СУ.

47-ият ден на антиправителствени протести бе белязан със скандал тази сутрин, след като трима мъже разрушиха палатките на протестиращите пред ректората на СУ "Св. Климент Охридски". Пострадалите обясниха, че са подали сигнал на тел.112 и на място е пристигнала полиция.

"Тази сутрин трима мъже, които очевидно не бяха дошли просто за каузата, започнаха да бутат палатки и тенти. Аз бях в по-малката палатка. Те се опитаха да я обърнат, единият ме ритна, аз казах: "Ей, има хора тук!". Тях това обаче въобще не ги интересуваше. Продължиха да влачат палатката, след което продължиха да бутат пейки, да разбиват.

Въобще не ги интересува, че има знамена на земята. Бяха агресивни, казаха: "Идваме да почистим". Целият инцидент приключи с разруха, както като цяло управлението на страната“, каза пред БНР Анна-Мария, една от протестиращите в палатковия лагер пред СУ. Има и разпространени кадри, на които се чува как един от тримата нападатели казва: "Като няма полиция, която да ви разкара, ние ще ви разкараме", а след като разтуря една от шатрите и тя пада върху хората под нея, заявява: "Направихме нещо хубаво, изчистихме катуна".

Кадри от лагера бяха разпространени на "Фейсбук" страницата на т.нар. Отровно трио.

Оказа се, че единият от нападателите е Георги Флоров, който активно участва в контрапротестите през последните дни. Той дори снима клип с нападението над лагера и после охотно разказа пред медиите за постъпката си. Те искали да се освободи движението на кръстовището. "Тепърва ще се стига (б.ред. - до разрушаване на палатков лагер). Това не е нищо", обяви Флоров. Заедно с него говори и друг мъж, представил се за Веселин Георгиев. Двамата влязоха в остро пререкание с протестиращи, а след идването на полиция двамата мъже бяха привикани в Пето РПУ-София за сваляне на показания.

Към 16:00 ч. следобяд обаче палатките бяха отново вдигнати и пак има барикади. Протестиращи заявиха, че инцидентът пред Ректората е бил платена провокация, но нямало да получи отговор, тъй като не смятали да падат на "маймунското ниво" на провокаторите. Така блокираните кръстовища в София остават три, заедно с тези на Орлов мост и пред Министерски съвет. 

Също тази сутрин пред сградата на администрацията на Софийска област протестиращи поднесоха цветя и заявиха, че това е "цветен поздрав на гражданите изроди".

Те поискаха оставката на областния управител Илиан Тодоров заради неговото изказване от преди четири дни за сблъсъка на бул. "Ситняково" от 18 август. Тогава протестиращи влязоха в конфликт с шофьорка, която се опита да премине през блокадата на кръстовището.

В позиция във "Фейсбук" областният управител Илиан Тодоров нарече протестиращите "изроди" и "развилняла се алкохолизирана тълпа". Случващото се пък определи като "брутален тероризъм, простотия и поругаване на всичко свято“.

Междувременно пред НДК се събра контрапротест към 19:00 ч., чиято цел бе да се стигне до сградата на bTV и да се изрази недоволство от начина, по който телевизията отразява протестите. Събраха се 20-ина души, като бе започната нова подписка, насочена срещу блокадите на кръстовища.

Протестиращите на Орлов мост съобщиха също днес, че за сряда е планирана нова демонстрация по време на откриването на третия лъч на софийското метро. В четвъртък пък ще има изненадващо блокиране на сграда, каквито имаше миналата седмица.

източник: Сега

 

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни