Петък, 01 Юли 2022

Събота, 05 Септември 2020 09:12

Протестът обяви: Ново "Велико народно въстание" на 10 септември

Многолюден и много шумен беше 58-ият антиправителствен протест снощи, който обаче премина спокойно и без сблъсъци с органите на реда, предаде Българското национално радио

Демонстранти блокираха движението по бул. "Цар Освободител". Малко преди 22.00 ч. протестиращите започнаха да издигат нов палатков лагер - три шатри и четири палатки на бул. "Цар Освободител".

Има информация за готвен нов голям протест като този на 2 септември. Това се случва по-малко от 48 часа, след като полицията премахна палатковите лагери на Орлов мост, пред Ректората на СУ и на триъгълника на властта. Редица протестиращи заявиха, че ще пренощуват на изградения нов палатков лагер.

"Естествено, че тук ще останем. Ще зимуваме тук, ако трябва", заявиха за БНР някои от протестиращите. "До оставката (на Борисов) ще изграждаме каквото трябва и ще блокираме каквото трябва", посочиха те.Движението по бул. "Дондуков" остава нормално въпреки изграждането на новия палатков лагер.

Протестиращите обявиха, че за 10 септември се насрочва дата за "Второ Велико народно въстание" на площад "Независимост".

Днес в 9.00 часа протестиращи ще се съберат пред сградата на Софийския градски съд, където ще се гледат делата на задържаните на 2 септември.

По-рано изпълнителният директор на "Хиполенд" Мариан Колев обяви от импровизираната трибуна на "триъгълника на властта", че не е очаквал такава голям подкрепа от хора и компании. Той призова полицията да пази протестиращите от по-агресивни и каза, че играчките, които се подаряват на полицаите не са в знак на подигравка, а знак за благодарност, че пазят хората. Снощи не се проведе традиционното шествие до Орлов мост, но група младежи с колела временно блокира кръстовището.

За пореден ден се настоява за оставка на правителството на Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори чрез машинно гласуване.

Според протестиращите, при така проведени избори ще се върне политическата, обществената, икономическата и социалната нормална среда в държавата.

Протестиращите също така остро осъждат проявите пред Народното събрание на 2 септември. Протестът е мирен и прояви, които да водят до ескалация на напрежението, са недопустими, посочват те. Има мирни и демократични средства с които да се постигнат целите на протеста, смятат протестиращите. Протестиращите са против избора на хората дали да предпочетат машинно, или гласуване с хартиена бюлетина, тъй като това ще доведе до объркване и до хаос в целия процеса на гласуване.

За да не се допуска ситуация, подобна на тази от вечерта на 2-ри септември, организаторите на протестите обмислят различни варианти, в т.ч. да се въведат и коменданти на самите протести, допълни БНР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни