Сряда, 06 Юли 2022

Вторник, 15 Септември 2020 11:53

Радев, Борисов, Нинова и Карадайъ поздравиха учениците с 15 септември

 

Демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора, заяви държавният глава.

Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет. Това трябва да бъде ангажимент на всяко правителство, независимо кой печели изборите, защото демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора. Това заяви президентът Румен Радев в Трекляно, където откри учебната година в Основно училище „Св. Климент Охридски“. Създадено преди 163 години, то е единственото запазено учебно заведение в общината, която се състои от 19 населени места. Държавният глава поздрави и всички учители в България и им пожела успех в тяхната високоблагородна мисия.

Президентът призова за дълготраен ангажимент на държавата и на местната власт в сферата на образованието в малките населени места. „Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини. Инвестициите, които се правят в ремонти на сграден фонд, за по-големи заплати на учителите, са необходими, но не са достатъчни, за да се гарантира качествено образование на ново ниво, каквото трябва да има България“, заяви Румен Радев и допълни, че устойчивата промяна в страната започва от промяна в образователната политика.

 

Държавният глава посочи, че само с инвестиции и иновативни методи на преподаване, българските деца ще придобият знания и умения, които да бъдат адекватни на съвременните икономически изисквания, за да може страната ни да се конкурира с други държави. „Децата са нашето бъдеще и ако ние не инвестираме в тях, за какво бъдеще говорим“, заяви Румен Радев. Той посочи, че след негов призив се е обърнало по-сериозно внимание на оборудването в кабинетите по природни науки. Държавният глава обърна внимание и на необходимостта от инвестиции в здравето на децата чрез изграждането и подобряването на условията във физкултурните салони.

Избрах да открия учебната година в Трекляно, защото това, което се е случило тук, е много показателно - всички 19 населени места в общината са имали свое собствено училище и с течение на годините всички те са били закрити, останало е единствено училището в Трекляно, заяви Румен Радев и допълни, че когато едно училище се закрие, въпрос на време е и населеното място да се обезлюди. „Възхищавам се на духа на учителския състав в Трекляно – за непреклонността, професионализма и усилията на учителите тук, които всеки ден и час водят борба за всяко дете“, посочи президентът.

В ОУ „Св. Климент Охридски“ държавният глава разгледа класните стаи както и кабинета по информатика, който е оборудван с компютри, дарени от Администрацията на президента. По инициатива и със съдействието на институцията училището получи и дарения, направени от 18 СУ „Уилям Гладстон“, София, от Институт за български език „Акад. Андрейчин”– БАН, от издателство „Просвета“ и други.

Румен Радев се срещна и с ръководството и педагогическия екип на училището.

В празничния 15 септември президентът отказа да коментира политически теми.

 

Бойко Борисов: Българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия

Миниcтър-прeдceдaтeлят Бoйкo Бoриcoв пoздрaви учeницитe, учитeлитe и рoдитeлитe пo cлучaй първия учeбeн дeн. Eтo кaквo пocлaниe oтпрaви прeмиeрът:

Чecтит първи учeбeн дeн! Жeлaя нa вcички дeцa, тeхнитe рoдитeли и учитeли здрaвe, уcпeх и cпoкoйни дни! В уcлoвиятa нa нecтихвaщ кoрoнaвируc щe ce пoявят прoблeми и тeми, кoитo увeрявaм Ви щe рeшaвaмe зaeднo, търceйки нaй-вeрнитe рeшeния.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Нe мoгa дa нe oтбeлeжa, чe в eднa нeпривичнa и нeoбичaйнa cитуaция, бългaрcкaтa oбрaзoвaтeлнa cиcтeмa ce cпрaви пo eдин дocтoeн нaчин в уcлoвиятa нa eпидeмия. Въвeждaнeтo нa oбучeниeтo oт диcтaнция в eлeктрoннa cрeдa cъc cигурнocт нe бeшe лecнo, нo нaй-вaжнoтo e, чe учeбнaтa гoдинa, изпититe и мaтуритe приключихa уcпeшнo. Учитeли и учeници, дирeктoри и рoдитeли – вcички учacтвaхa в прoцeca и дoкaзaхa, чe кoгaтo рaбoтят зaeднo, уcпeхът e гaрaнтирaн. Прeз прeдcтoящaтa учeбнa гoдинa cъc cигурнocт щe имa oщe мнoгo прeдизвикaтeлcтвa, нo cъм cигурeн, чe щe ce нaмирaт нaй-дoбритe рeшeния. Зa нac здрaвeтo нa дeцaтa и нa тeхнитe близки ocтaвaт нaй-вaжни и ниe щe нaмeрим нaчин дeцaтa дa бъдaт в cвoятa ecтecтвeнa cрeдa – нa училищe, зaeднo cъc cвoитe учитeли и приятeли. Зa първи път oт пoлoвин гoдинa нacaм дeцaтa щe пoceщaвaт училищe. Знaм, чe и зa тях, и зa прeпoдaвaтeлитe и зa рoдитeлитe, cъздaлaтa ce cитуaция нe бeшe лecнa. Ceгa вcички трябвa дa бъдaт внимaтeлни и дa cпaзвaт прeпoръкитe нa cпeциaлиcтитe. Тe ca вaжни и нe трябвa дa ce прeнeбрeгвaт. Вируcът e oщe cрeд нac, cлучaитe в cвeтa нe нaмaлявaт.

Прoдължaвaмe пoлитикaтa зa увeличaвaнe нa учитeлcкитe зaплaти. И прeз нoвaтa гoдинa ръcтът щe e нaд 15%. Тaкa щe изпълним пocтaвeнитe цeли в нaчaлoтo нa мaндaтa зa двoйнo увeличeниe нa учитeлcкитe зaплaтитe зa 4 гoдини. Учитeлитe зacлужaвaт oщe пoвeчe и ниe нямa дa прecтaнeм дa пoлaгaмe уcилия в тaзи пocoкa. Убeдeн cъм, чe нaй-гoлямaтa гaрaнция зa прocпeритeтa нa Бългaрия в дългocрoчeн плaн e oбрaзoвaниeтo и инвecтициитe в нeгo! Нa дoбър чac нa вcички!

 

Корнелия Нинова: Ще се справим с предизвикателствата. На добър час ученици, родители и учители!

„Скъпи учители-просветители, вашият труд е стойностен и значим не само в настоящето. Вие градите бъдещето на България,“ написа лидерът на левицата във Фейсбук

„Ще се справим с предизвикателствата с решимост и отговорност. На добър час ученици, учители и родители! Нека е честит първият учебен ден на учениците, учителите и родителите. Мили ученици, пожелавам ви да бъдете здрави, да научите много нови неща и намерите добри приятелства.“ Това написа във Фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова по повод първия учебен ден – 15 септември.

Ето какво написа още лидерът на левицата:

Уважаеми родители, бъдете част от процеса на образование и възпитание на вашите прекрасни деца. Скъпи учители-просветители, вашият труд е стойностен и значим не само в настоящето. Вие градите бъдещето на България. Поздравления за търпението, усилията и любовта към знанието и децата ни. Само образована нация може да гарантира просперитет.

Тревожни са данните за равнището на неграмотност и необхванатите в училище деца. Време е декларациите за приоритет на образованието да станат действия. Това изисква общите ни усилия като общество, за да имаме високо развита модерна европейска държава.

В тези трудни времена на предизвикателства нека бъдем силни и отговорни. Ще се справим. На добър час.

 

Карадайъ: 15 септември има силата да задава нов житейски ритъм и да създава надежди за успешно бъдеще

„Тази учебна година ще е по-различна – българското училище и всички ние сме изправени пред новото предизвикателство да се учим и творим в условията на все още неовладяна световна пандемия”, пише още във Фейсбук лидерът на ДПС

„На 15 септември българските села и градове оживяват с атмосферата на празничния ден, даващ начало на новото учебно време. 15 септември има силата да задава нов житейски ритъм и да създава надежди за успешно бъдеще“.

Това заявява председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в обръщение към всички ученици, учители и родители за първия учебен ден, публикувано на Фейсбук страницата на ДПС.

„Тази учебна година ще е по-различна – българското училище и всички ние сме изправени пред новото предизвикателство да се учим и творим в условията на все още неовладяна световна пандемия. Това изисква много отговорност и по-добра организация на учебния процес“, посочва Карадайъ.

Обръщаме се с уважение и признателност към учителите, посветили знанията и труда си на образованието и възпитанието на децата ни, да продължат своята мисия с любов, достойнство и отговорност пред поколенията!

Тяхното усърдие днес се вгражда в основите на по-добрата утрешна България, пише председателят на ДПС и честити празника.

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни