Сряда, 06 Юли 2022

Четвъртък, 17 Септември 2020 12:13

Хаос в парламента при приемането на Изборния кодекс. БСП и ДПС искат оставката на Цвета Караянчева

В пълен хаос изпадна парламентът, който продължава с разглеждането на промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Повод за това станаха новите правила за избор на Велико Народно събрание, а проблемите започнаха при гласуването на предложението да се обособят отделни глави в кодекса, посветени на обикновен и велик парламент.

Депутатите от ГЕРБ подложиха на гласуване и предложението на правната комисия текстът да отпадне. Това обаче не беше прието – и така изведнъж се окажа, че едно и също законодателно предложение е било първо отхвърлено, а след това одобрено. Последва хаос в пленарната зала.

Председателят на парламента Цвета Караянчева изпадна във видима паника и след ровене по папките даде 5 минути почивка, но с условието никой да не напуска залата.

БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева от поста на председател на Народното събрание, тя отсече, че няма да я подаде.

 

БСП като мотиви посочи скандала около майките от „Системата ни убива“, които в сряда се опитаха да окупират сградата на парламента и бяха изведени насила от охраната. „Аз оправдавам техните протести, които те се опитват да направят по всякакви начини. Опитват се да въздействат върху властта с методите, които те имат. В по-голямата си част те са напълно демократични“, заяви соцдепутатът Антон Кутев в декларацията от името на левицата. И настоя за оставката на шефа на парламента заради нейната роля в случилото се.

И от ДПС поискаха оставка от парламентарната трибуна заради нежеланието на Караянчева да внесе за разглеждане в парламента сигнал за несъвместимост срещу член на ЦИК.

Караянчева в отговор направи дълго и емоционално изявление и заяви, че няма да подаде оставка. Тя обяви вчерашната ситуация за „категорична провокация“, от която опозицията се опитвала да извлече политическа изгода. Тя отрече протестиращите да са били бити и се позова на видео материали на НСО, която охранява сградата на парламента.

По същото време президентът Румен Радев коментира, че действията срещу майките през вчерашния ден в парламента са „по указания на стопанката на парламента“.

Скандал предизвика въобще достъпа до новата зала на парламента, тъй като е отрязан и достъпът на журналисти. По този повод Караянчева прибягна до чиста лъжа в опит да избяга от отговорност за отрязания достъп на медиите, като обвини Георги Пирински в проектирането й.

Очаква се опозицията да започне консултации за събиране на подкрепа за оставката на Караянчева. По парламентарния правилник председателят може да бъде освободен предсрочно по писмено предложение на най-малко на една трета от депутатите, т.е. с минимум 80 подписа. Това може да стане, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни