Четвъртък, 23 Март 2023

Понеделник, 17 Октомври 2016 15:44

Федерика Могерини: За натиск върху Москва има и много други инструменти освен санкциите

Нито една от страните от ЕС не е инициирала предложения за санкции срещу Русия заради позицията на Москва относно Сирия. Това заяви върховният представител на ЕС за външните работи Федерика Могерини.

Тя подчерта, че предпочита вниманието да се съсредоточи върху факта, че в арсенала на Европейския съюз няма само санкции, а има и много инструменти, които могат да бъдат използвани. Компетентентният набор от различни мерки в политиката е мъдър и полезен, твърди тя.

Участниците в заседанието на Съвета на ЕС по въпросите на външните работи обещаха да разгледат всички възможни начини и средства за натиск върху президента на Сирия Башар Асад и неговите съюзници, подчертава френският външен министър Жан-Марк Ейро. Той добавя, че Москва действа на страната на Асад по логиката на разрушението.

"Когато гледаме към Алепо, ние си спомняме Грозни" - каза френският външен министър.

ЕС подкрепя всички идеи за прекратяване на огъня в Сирия и призовава да се избегне ескалация, отбелязва Федерика Могерини.

Според Могерини, най-добрият начин за борба с обявената извън закона в Русия терористичната групировка "Ислямска държава" е "гарантиране на политическото бъдеще на Сирия".

news.rambler.ru

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни