Вторник, 21 Март 2023

Вторник, 18 Октомври 2016 10:10

Правилата на най-богатия в света китаец

Ако отделяте 1 час на ден за тези 5 неща, животът ви ще се промени завинаги! Ето и правилата на най-богатия в света китаец, основателят на Alibaba Джак Ма:

Вие свършвате работа в 6 часа вечерта и си лягате в 12 часа. Как прекарвате тези 6 часа?

Това, което правите в периода от 18:00 до 24:00 часа, има невероятно значение.

Много хора вярват, че тяхната кариера се определя от 8 часа упорита работа, както и в необходимостта да полагат усилия само в този период. Хората често си мислят, че тяхното бъдеще и кариерно развитие зависят от шефа на компанията.

Но реалността е, че за повечето хора кариерата им зависи само от тях самите ... Професиоалният растеж винаги зависи само от нас.

Не трябва да обвинявате вашата работа, че не напредвате в живота. Също така и компанията, в която работите не може да бъде отговорна за това че не се грижи за вас.

Ето 5 прости правила, които ще ви помогнат да станете по-добри.

1. Много е важно това, което правите всяка вечер.

Аз завърших колеж със степен по маркетинг, но аз исках да стана дизайнер. За да постигна това, аз практикувах ден и нощ и взимах допълнителна работа, за да подобря уменията си за проектиране. Отне ми много време.

Когато станах шеф, аз вече не се занимавах с проектиране и се върнах към маркетинга. Всяка вечер, когато децата ми заспиваха, аз започвах да уча и да придобивам нови знания. Това отново ми отне доста време, но аз започнах да получавам плодовете на усилията си.

Ако аз бях се развивал само в работно време, аз никога нямаше да се превърна в креативен директор и мениджър. Никога не бих обучавал студенти по МВА маркетинг, както правя това днес. Аз разчитам само на своите "уроци" за себе си.

И най-успешните хора, които познавам, са вървяли по същия път.

Имам един приятел, който е завършил историчесия факултет, но се заинтересува от техническите продажби. През деня той работеше в сферата на телемаркетинга, а вечер учеше кодиране. В крайна сметка, той стана вицепрезидент на компанията по продажбите. А сега той е технически директор.

Имам още един приятел, чието образование е в областта на политологията, но много искаше да стане предприемач. Той е много се интересуваше от това как да създаде компания. В края на краищата, той основава компания и я продаде за много пари.

За тях бъдещето определи това, с което са се занимавали в периода от 18:00 до 24:00 часа.

Очевидно е, че е необходимо да има баланс между живота и работата. Ако имате съпруга и деца, вие трябва всяка вечер да сте с тях. Дори ако сте сами, вие също трябва разумно да използвате времето си, да отидете на фитнес, срещи с приятели или да постоите сам, за да медитирате и така нататък. Разбира се, добре е да гледате филми и да играете игри.

Но има неща, които не трябва да правите.

Например, да гледате новия сезон на драмата Netflix или 14 часа седмично да гледате телевизия. Не си струва да губите време за досадни съученици във Facebook.

2. Четете повече и всичко ще се промени!

Моят наставник от колежа е роден в Алабама, в бедно африканско семейство. Бил е приет във Военната академия в Уест Пойнт и става първият човек в семейството си постъпил в колеж. Преди да получи магистърска степен в Харвард, той става опитен офицер. Когато го срещнах, той беше направил кариера в град Колорадо-Спрингс.

Попитах го какъв е най-големият му успех? Той отговори, че никога не е спрял да чете. Той вярва, че знанието е ключът към това, което искате в живота. Той често питаше събеседниците си, каква книга четат сега, и най-добрите от тях можеха да отговорят веднага.

Четенето наистина може да ви развие и да ви постави на крачка пред вашите колеги. Тези, които четат много, по-задълбочено познават различните отрасли на промишлеността и могат да бъдат полезни за компанията.

Вие можете да предадете своите знания в рамките на една организация или да създадете нови възможности за вашата фирма. В допълнение, разговорът с вас ще е по-интересен.

Антъни Робинс казва: "Ако вие 1 час на ден получавате знания по дадена тема, след година вие ще знаете повече по нея от 99,999% от хората в света".

Дори ако имате 30 минути всяка вечер, можете лесно да прочете една книга седмично. Вие няма да станете експерт, но ви обещавам, че ще знаете повече от колегите си.

3. Участвайте в различни проекти.

Ако фирмата ви не ви дава възможност да използвате всичките си знания, създайте такива възможности за себе си. Можете да участвате в благотворителни проекти. Те могат да ви донесат слава.

Работейки в екип ще разберете как на практика да приложите знанията си в тази област и как това в крайна сметка се отразява на реалните клиенти. Ще научите как да изпълните дадена задача и да спазвате сроковете, ще получите обратна връзка и полза.

Този опит е много по-ценен, отколкото жалката ви заплата.

4. Активно създавайте контакти.

Контактите могат да ускорят развитието на кариерата ви. Ако не разполагате с голям брой познанства, трябва да отделите част от времето си, за да ги намерите.

Контактите ви позволяват да:

-          общувате с интелигентни приятели и да научите тяхното мнение;

-          да имате информация и знания, които трудно се получават;

-          да помогнете на компаниията си да намери потенциални партньори или възможности за доходи.

Общувайте с вашите колеги или с шефа си ... Ако станете предприемач, вашите приятели ще бъдат първите си клиенти.

Вместо да си ходите у дома или в заведение, вие трябва да се въртите в определени кръгове. Има много малки групи, които могат да помогнат за кариерата ви. Трябва да се опитате да се интегрирате в тези кръгове.

Всяка седмица можете да пиете кафе или да обядвате с нови приятели. Можете също така да следите развитието на кариерата им в LinkedIn и създадете мрежа от ментори в определени професионални направления. Кой знае, може сред тях да се окаже следващият ви работодател?

Вашите контакти са вашият най-мощния актив в работата.

Ако имате време да гледате телевизия, ще намерите време и да пообщувате с правилните хора.

5. Започнете да променяте живота си още днес!

От 18:00 до 24:00 часа вие сте вкъщи. И въпреки че физически и психически сте уморени, можете да правите каквото си искате, не трябва да изпълнявате указанията на другите.

В това време можете да изключите мозъка си, както можете да изключите компютъра на работното си място.

Но вие също може да станете по-умни, по-силни и да разширите мрежата от познанства. Започнете днес, отделете един час, за да го направите.

Гарантирам ви, че след една година кариерата и животът ви ще се променят.

Източник: lifter.com.ua

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни