Вторник, 21 Март 2023

Четвъртък, 20 Октомври 2016 22:25

Кому е нужна Трета световна война

Американците могат да устроят кървава провокация в Дейр ез-Зор

В Сирия продължава освобождаването на Алепо от терористите, но това не се харесва на Запада. Според повечето военно-политически оценки на ситуацията в Сирия, освобождаването на град Алепо от бунтовниците на забранената в Русия и ред други страни терористична организация "Ислямска държава" и «Джебхат ан-Нусра», ще бъде началото на края на тези бандитски групировки и прелюдия към край на войната в страната.

Изглежда, че всички здравомислещи хора и особено политиците, трябва да приветстват поражението и пълното унищожаване на терористичните групи, най-малко, за да се предпазят от евентуални трагични събития като това на 11-ти септември 2001 г. в САЩ. Също така е очевидно, че противоположната позиия, т.е. възпрепятстването на освобождаването на Алепо, може да имат само тези, които са отгледали и поддържат терористите. Ето защо позицията на САЩ и техните сателити предизвиква напрежение, тъй като те буквално изпадат в истерия от успехите на сирийските правителствени сили.

В тази ситуация, сирийският президент Башар Асад предупреди в интервю за руски медии за опасност от глобален конфликт заради Сирия. Според него, настоящата ситуация в света прилича на нова студена война в етап на развитие, а от това не е далеч и трета световна война.

Крокодилски сълзи

Разбира се, американската пропаганда не защитава открито терористите, тя защитава абстрактната "умерена въоръжена опозиция," противостяща на войските на Башар Асад. Но тази "добра" опозиция кой знае защо през цялото време се оказва в областите, където са разположени предимно терористите, най-вече «Джебхат ан-Нусра». Затова всеки руски или сирийски въздушен удар по бандитските формирования веднага се оценява като борба с умерените. Телеканалът "Евронюз" (който се финансира не само от ЕС, но и отчасти и от Русия) съчувствено съобщава, че в резултат на експлозията на автомобилна бомба в северната част на Сирия, на границата с Турция, са загинали най-малко 20 души, повечето - ислямистки опозиционни бойци.

По-нататък се съобщава за продължаване на обстрела в източните квартали на Алепо, които се контролират от силите на сирийската опозиция. Жертвите на бомбандировките на 12 октомври, по данни от "Туитър", са двадесет и пет души. Общо взето, "социалните мрежи", особено "Туитър" и "Фейсбук" напоследък станаха за западните политици най-важните и високо надеждни източни на информация (или по-скоро, на дезинформация) - никакви други доказателства - видео, сателитни изображения не могат да сравнят по достоверност с анонимното съобщение, лесно изфабрикувано от младши офицер от ЦРУ. Може да се предполага, че ако в "Туитър" се появи съобщение на някой шизофреник, че Русия е виновна за изчезването на динозаврите на планетата, Държавният департамент на САЩ, на базата на тази "независима достоверна информация", веднага ще обвини Русия в организиране на екологична катастрофа.

Но да се върнем към комюникета на канал "Евронюз": "В хода на ответния обстрел на кварталите на Алепо, които се контролират от сирийските правителствени войски, един от снарядите удари училището в квартал ас-Сулеймания, загинаха четири деца, а много са хоспитализирани с шрапнелни и други рани". Заключение: отново злодеи са войските на Асад и Русия, защото обстрелът е "отговор". С други думи, всяка борба срещу терористите е престъпление. При това, и американската, и западноевропейската преса се постараха да не забележат скорошната дествително престъпна бомбардировка на Саудитска Арабия върху чисто цивилна цел в Йемен, където бяха убити стотици цивилни. Или "погрешния" американски въздушен удар по войските на Асад, постигнали победа над терористите.

За какво е борбата

Асад заяви, че основният проблем на Сирия стана намесата на други страни, които подкрепят терористите ежедневно и ежечасно. За кого става дума не е нужно да се обяснява. Асад подчерта, че постоянни съюзници на Дамаск са Русия, Иран и ливанската групировка "Хизбулла".

Русия действително промени съотношението на силите в Сирия не  в полза на терористите и това разгневи американските управляващи кръгове. Ситуацията е повече от необичайна: потенциална III-та световна война се опитва да възпламени лауреат на Нобеловата награда за мир. Впрочем, през 1939 г., точно преди Втората световна война, един от кандидатите за най-високата награда за мир е Адолф Хитлер. Тогава членовете на Нобеловия комитет са имали достатъчно разум да не присъдят наградата на нацисткия лидер. И Барак Обама получи своята за празните си думи за стремеж към мир и няма да я върне. Можем да смятаме, че парите са отишли ​​ за дестабилизацията на Близкия Изток, включително Сирия.

Разбира се, основната цел на САЩ, според Асад, е запазване на американската хегемония над света, да не позволят на никого да бъде партньор на политическата или международната сцена, било то Русия или даже техните съюзници на Запад.

Но унищожавайки Сирия и Ирак, Съединените щати преследват и чисто търговски интереси, свързани в частност с производство и транспорт на енергия. И в името на високи печалби, могат да направят сделка и с диктатори, и с терористи.

pnp.ru

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни