Понеделник, 29 Май 2023

Петък, 21 Октомври 2016 11:44

"Нормандската четворка" заседава в продължение на 5 часа

Петчасовата среща в "нормандски формат" завърши в Берлин. Участници бяха руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, лидерите на Франция и Украйна - Франсоа Оланд и Петро Порошенко.

Както се очакваше, след като разговорът приключи, Путин, Меркел и Оланд обсъдиха въпроси около Сирия. Срещата се проведе във федералното канцлерство. Освен Путин, от Русия в нея участваха неговият заместник Владислав Сурков и руският външен министър Сергей Лавров. На преговорите не са присъствали медии, освен за няколко минути в началото.

След последните преговори в този формат, проведени във Франция през октомври миналата година, Путин и Порошенко не са имали лични срещи. Преговорите за Украйна е трябвало да се проведат в Китай на срещата на върха на Г-20 в началото на септември. Но след извънредното положение в Крим през август, когато бе ​​осуетен саботаж на украински военни, Путин заяви, че срещата няма смисъл. Дмитрий Песков съобщи, че "решението на президента да вземе участие в преговорите в Берлин не е свързано с ескалацията на конфликта в Украйна, или с убийството на лидера на опълчението на самопровъзгласилата се Донецка народна република Арсен Павлов, известен като"Моторола".

След срещата украинският президент Петро Порошенко заяви пред репортери, че участниите в преговорите в Берлин са се договорили за въвеждане в Донбас на въоръжена полицейска мисия. Той добави, че никави документи за резултатите от срещата не са били подписани.

Що се отнася до възможността за въвеждането на допълнителни сили на ОССЕ или въоръжаване на наблюдателите, „нормандската четворка“ и ръководствата на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики разсъждават от миналата година. За да се реализира, трябва всичките 57 страни - членки на ОССЕ, ДНР и ЛНР да подкрепят тази инициатива.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни