Вторник, 21 Март 2023

Сряда, 26 Октомври 2016 10:38

Изхвърлен от ГЕРБ агитира за Цецка Цачева

Цената на отворения политически чадър е ясна

 Една мълва броди из Ботевград година след местните избори – лицето Георги Цветанов Георгиев отново напира устремно  към сърцето на Бойко Борисов. Бившият градоначалник хвърля в нозете на лидера на ГЕРБ твърдия си електорат – пенсионерите и циганите по селата – с обещание за голяма изборна победа на Цецка Цачева. Срещу  гарантирани  5000 гласа на 6-ти ноември екс кмета прави сериозен пазарлък за отворения отново над него политически чадър.

Лидерът на ГЕРБ обяви миналата пролет от ефира на бTV – Георгиев няма повече да е наш кмет. Тогавашният ботевградски градоначалник хвърли тържествено партийния си билет. Под строй го последваха и послушните му съветници в предишния Общински съвет. Цялата предизборна кампания на т.н. ОББО се градеше на фона на крещящи антигербаджийски изказвания от страна на Георгиев и верния му електорат. Публичното пространство в Ботевград бе замърсено с кресливи фрази: „ГЕРБ е мафия”, „Бойко Борисов е престъпник”. И така до 1-ви ноември миналата година, когато комсомолския активист от Новачене бе сразен на балотажа на кметските избори и заслужено изпратен от ботевградчани на бунището на историята.

Още по време на предизборната кампания из града се зашушука за потайните срещи между Георгиев и новоизпечения партиен секретар на ГЕРБ Мартин Тинчев. Истината е, че Тинчев още тогава съботираше кампанията на кандидата на ГЕРБ Цанко Цанов и работеше за коалицията на Георгиев. Няколко месеца по-късно това разминаващо се тотално с маралните и политически норми задкулисие излезе на светло. В Общинския съвет бившия кмет си разиграва коня както си иска, под услужливата усмивка на председателя Тинчев. Ботевград с основание заговори за родилата се коалиция ДЖУДЖЕ.

В отвореното писмо до премиера Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров бивши и настоящи общински съветници поставиха ребром въпроса: Има ли отворен политически чадър над лицето Георги Цветанов Георгиев и каква е цената за тази протекция? С агитацията в полза на Цецка Цачева Георгиев сам подсказа отговора на този реторичен въпрос. Цената за подкрепата е забатачването на десетките предварителни проверки и досъдебни производства, две от които дори са прекратени. Става дума за производствата, свързани с изпълнение на проект за изграждане на регионално депо за неопасни отпадъци и втората с предмет ремонти и възстановяване на асфалтово покритие, по информация от Окръжна прокуратура София.

Знаете ли по какво си приличат Лютви Местан и Георги Георгиев? И двамата предлагат непоискана подкрепа за президентската кандидатура на ГЕРБ. Докато лидера на ДОСТ така просто търси място под политическото слънце на България, по лидера на ОББО търси място на сянка.

Шегаджии в Ботевград веднага лансираха друга версия за уж неочаквото рамо на Георгиев за Цецка Цачева. Така екс кмета си отмъщавал на ГЕРБ за сваленото политическо доверие. На всекиго е ясно, че публични изказвания на великия манипулатор в полза на кандидатката на ГЕРБ ще предизвикат съвсем оправдано точно обратния ефект – ще налеят допълнително гласове в полза на кандидат-президентската двойка ген. Румен Радев/ Илияна Йотова.

Според местни политически наблюдатели агитацията на Георгиев е била и нещо като шах с пешката. С подкрепата си за Цачева бившият градоначалник на Ботевград се захваща с рисковано упражнение – да се върне на бял кон в местното управление. Тук решаваща роля се очаква да изиграе коалиционния партньор от формация ДЖУДЖЕ Мартин Тинчев.Георгиев лансира сегашния лидер на ГЕРБ в Ботевград за кметския пост. Тинче пък явно ще се отблагодари с гарантиране на председателския пост в Общинския съвет в Ботевград. Тънките политически сметки на лидерите на коалиция ДЖУДЖЕ могат да бъдат разбити от изборните резултати на 6-ти ноември. Очакванията са Цецка Цачева да получи унизително нисък резултат тук. Тогава местния лидер на ГЕРБ ще бъде зрелищно изритан от поста си, а бившия градоначалник ще се оглежда отново за синята камионетка, която да го отведе за пореден път под стража към София.

Богдана Рачева, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни