Сряда, 25 Май 2022

Петък, 28 Октомври 2016 11:18

Акела не улучи целта: защо ВТБ мести централата си от Лондон

Редицата скандали, в които се оказа замесен британския клон на ВТБ, предизвикаха проверка от Управлението по финансов надзор и регулиране.

Руският клон на банката ВТБ затваря централата си в Лондон. Официалната причина, изтъкната от говорителите на ВТБ, е Brexit – тоест излизането на Великобритания от Европейския съюз.

В действителност ВТБ обяви ликвидацията на централата едва след като британският регулатор Financial Conduct Authority започна проверка, заради редицата гръмки скандали, в които се оказа замесена руската банка с държавно участие (държавата притежава 60,93 % от акциите).

Акела или чакалът Табаки?

Само през последните месеци британският клон на ВТБ – VTB Capital plc – успя да привлече вниманието на медиите като участник минимум в три скандала. Първите два бяха свързани със съмнителни кредити, отпуснати на държавни фирми от Мозамбик.

Третият скандал избухна, когато медиите разгласиха историята за това как топ-мениджърите на ВТБ под предлог, че отпускат кредит на компания от Люксембург, завладели Vivacom - най-големия телекомуникационен оператор в България, като частна собственост.

Зачестилите скандали около VTB Capital plc събудиха подозрение у британския регулатор, който започна проверка на дейността на британския клон на ВТБ, и веднага последва решението за прехвърляне на централата от столицата на Великобритания в Париж, Виена или Франкфурт на Майн. В общи линии по-далеч от британските власти.

Хронологията на скандалите с кредитите за Мозамбик изглежда по следния начин. Първо Credit Suisse и VTB Capital plc заедно отпускат кредит на държавната компания от Мозамбик Proindicus в размер на 622 милиона щатски долара. Официално обявеното предназначение на кредите е за придобиване на патрулни катери и радари. След това ВТБ отпуска от себе си кредит от 535 милиона долара на компанията Mozambique Asset Management. Официалният предлог е изграждане на корабостроителници.

Както и да е, но през 2013 г. Credit Suisse и ВТБ емитират облигации за 850 милиона долара за Ematum (държавна риболовна компания), а през 2016 г. организират обмяната на тези книжа – сега вече в суверенни облигации на Мозамбик на стойност 727 милиона и с по-късен срок за погасяване.

Първите, които усетиха нещо гнило, бяха инвеститорите, получили от новите облигации – те се оплакаха, че към момента на придобиването им нито Credit Suisse, нито британският клон на ВТБ са ги уведомили, че Мозамбик дължи по кредити над един милиард долара (622 + 535 милиона). Затова съвсем логично, както съобщава The Wall Street Journal, британският регулатор (Financial Conduct Authority, FCA) е започнал проверка на Credit Suisse и банката ВТБ. Причината за проверката е, че регулаторът подозира, че ръководството на швейцарската банка и британския клон на ВТБ са предоставили на инвеститорите непълна информация. Следователно са нарушили законите на Великобритания и по-специално правилата за разкриване на информация.

Това, че на 23 май компанията Mozambique Asset Management (МАМ) – държавна корпорация на Мозамбик, която отговаря за управлението на държавните финансови задължения на страната, не можа да плати лихвата по кредита в размер на 178 милиона щатски, само наля масло в огъня. През юни тази година финансовият министър на Мозамбик Адриану Майлейане официално призна, че страната е неспособна да плати лихвата по кредита.

Тоест, по-просто казано, топ-мениджърите на Credit Suisse и VTB Capital plc са пробутали на инвеститорите суверенни облигации без дори да намекнат за риска от неизпълнение от страна на Мозамбик. А след като финансовият министър на Мозамбик официално признава неспособността да плати лихвата по кредита, цената на облигациите се срива надолу. В общи линии през 90-те години за подобно поведение си имаше една красноречива дума „далавера“.

Да не говорим за факта, че парите, които ръководството на ВТБ отпуска срещу държавни гаранции, след постъпване в Мозамбик изчезват в неизвестна посока. А изразът „в неизвестна посока” е един от главните симптоми за наличието на корупционни схеми. Нещо повече. След като представителите на МВФ констатират, че властите на Мозамбик са се опитали да укрият информацията за външния дълг в размер на повече от един милиард долара, избухва скандал. „Властите на Мозамбик признаха, че не са предупредили Фонда за наличието на външен дълг от над 1 милиард долара, получени срещу гаранции от правителството“, съобщи през април тази година ръководителят на мисията на МВФ в Мозамбик Мишел Лазар.

Затова от страна на Фонда последва логична реакция – МВФ обнародва своите подозрения, че зад кредита наистина се крие корупционна схема. Ето защо Международният валутен фонд изиска провеждането на независим одит на всички детайли по кредита на ВТБ срещу предоставени държавни гаранции от властите на Мозамбик, за да установи каква е ролята на руската банка с държавно участие в цялата тази мътна история.

Ще оцените красотата на играта

Българският скандал също се разрази заради опита на мениджърите на ВТБ да излъжат инвеститорите, които притежават облигации на БТК (Българска телекомуникационна компания АД). После наяве излязоха редица факти, заради които скандалът се разрасна в международен мащаб. Да не говорим за това, че скандалът повлия лошо на отношенията между Русия и България.

Хронологията на събитията от новия скандал изглежда по следния начин:

- през 2013 г. VTB Capital plc отпуска на БТК, действаща под търговската марка Vivacom, кредит от 150 милиона евро срещу обезпечение 100 % от акциите на Vivacom. После VTB Capital plc откупва дълга на БТК пред другите структури и става единствен кредитор на българската компания. При положение, че срокът за погасяване на кредита е изтекъл още на 22 май 2015 г.;

- след това обаче на топ-мениджърите на ВТБ начело с Юрий Соловьов им хрумва как да припечелят, като използват държавните пари. Затова през 2016 г. те регистрират на името на подставени лица фирмата еднодневка Viva Telecom (Luxembourg) SA, която не притежава никакви активи. Самите топ-мениджъри на ВТБ стават действителните собственици на еднодневката от Люксембург;

- през същата 2016 г. топ-мениджърите на ВТБ директно от централната банка отпускат на компанията от Люксембург нов кредит за 240 милиона евро. Официалният предлог е придобиване. А като обезпечение отново се предоставят 100 % от акциите на Vivacom!

Както пееше Остап Бендер, изигран от Андрей Миронов, „Ще оцените красотата на играта!“. Твърдо знаейки, че акциите на Vivacom вече са заложени при британския клон, топ-мениджърите на ВТБ отпускат нов кредит за придобиването на същите тези акции. При това си го отпускат сами на себе си, защото фирмата от Люксембург е фиктивна. После пък служителите на банката US Trustee откриват, че мениджърите на ВТБ заблуждават облигационерите на БТК. Според изискванията на законодателството при смяна на собствеността в БТК, ВТБ трябва да предостави на облигационерите информация за новите собственици. US Trustee открива, че мениджърите на ВТБ са им предоставили невярна информация и затова блокират сделката.

И макар руските медии да отразяват активно всички перипетии по скандалния кредит, премиерът Дмитрий Медведев не реагира на многобройните публикации. А организаторите на схемата започват да подготвят „резервен изход“ на територията на България. Духовният баща и вдъхновител на схемата по завладяването на Vivacom например - първият заместник на президента-председател на управителния съвет на ВТБ Юрий Соловьов – сега освен британския си паспорт се опитва да получи разрешение за продължително пребиваване в България.

Затова проверката от страна на британския банков регулатор - Управлението за финансов надзор и регулиране, е една закономерна и логична реакция на редицата скандали, в които се оказаха замесени както британския клон на VTB Capital plc, така и централния офис на ВТБ. Може да се каже, че реакцията е дори позакъсняла, защото още от началото на пролетта ВТБ не може да се отърве от постоянните скандали. Поради това действията на мениджърите на ВТБ на територията на Великобритания привлече вниманието и на британската Serious Fraud Office – Службата за борба с финансовите измами в особено големи размери.

Британският аналог на Отдела за борба с икономическите престъпления (ОБИП) води отскоро свое собствено разследване и според вътрешния правилник на SFO случаят следва да се води от Отдела аз борба с подкупите и корупцията, оглавяван от Бен Морган. Тоест вече става дума за криминално разследване, а не само за проверки на банковия регулатор. И на този фон скорошното решение за закриване на централата на VTB Capital plc в Лондон придобива съвсем друг облик, нали така?

P.S. Ловките „сръчни ръце“ топ-мениджърите на ВТБ отскоро събудиха интерес и у руската Главна прокуратура. Вярно, че самият Соловьов & Co се страхуват повече от британското правосъдие и подценяват руските правоохранителни органи. Честно казано в светлината на бъдещите събития подобно поведение би било доста безразсъдно…

Автор: Александър Иванов

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни