Четвъртък, 23 Март 2023

Петък, 11 Ноември 2016 08:58

Борисов е непоклатим

Докато лудите танцуват, смятащите знаят, че ГЕРБ продължава да държи властта

Превъзбудата около президентските избори и победата на първи тур на генерал Румен Радев заслепи хората. Простите сметки обаче показват, че единствено ГЕРБ има ресурс да управлява страната днес.

Резултатите от първия тур на президентските избори вкараха силна доза нова енергия в обществото. Енергия, която изразява желанието на това общество за промяна. В същото време обаче, мнозина възприеха победата на Радев, като някакъв тип емблема, за началото на по-голяма политическа промяна.

Не искам да влизам в профанския разговор, бандити ли са ГЕРБ, БСП или някой друг, или пък са единствения избор и политически ресурс с който разполагаме като нация. Във всеки случай искам да отбележа, че случващото се и възможната крайна победа на Радев, въобще не означават, че ГЕРБ не остават най-силната партия в България, или пък че БСП заслужават властта. Защото истината е проста и подлежи на елементарно пресмятане.

Ясно е, че БСП не е Радев и далеч не може да събере, нито сама, нито дори в коалиция, потенциал за да управлява страната. В същото време е и ясно, че ГЕРБ търпят протестен вот, а Цецка Цачева не им бе най-добрия избор. Премиерът Борисов сам констатира и призна този факт, което между другото му прави чест.

Борисов просто е в сложна позиция. Той е подложен на непрекъснат обстрел, преди всичко заради безумните действия, коментари и безобразия на някои членове на партията му и държавното управление, чиито негативи не обират те самите, а в повечето случаи, персонално той. Кое управление обаче е застраховано от подобни издънки? Нито едно разбира се.

Защото, какво ни подсказват числата и елементарната логика?

Логиката подсказва, че ново правителство и парламентарни избори би могло да има, единствено ако самият Борисов пожелае това. Ако той лично подаде оставка. Никой към момента не може да го свали от власт, а дори и да можеше, трудно би могъл да постигне на следващите избори резултат по-добър от неговия. И това действително е така. В този анализ няма емоция, а пак повтарям, логика.

На какво се основава тя ли? На сметки разбира се.

С кого би могла да управлява БСП например? С почти никого. С АБВ, ако случайно се разберат, и с Татяна Дончева, ако случайно се разберат. Общо 4 процента, ако ползваме числата от първия тур. Да прибавим към това и резултатите на ДПС и с това общо число се изчерпва всичко.

В същото време обаче, с кого би могла да управлява държавата партия ГЕРБ?

С кого ли не, както се казва на улицата. С ВМРО, НФСБ, Народен съюз, БДЦ, Атака, СДС, с партиите на Кунева и Марешки, с ДОСТ, та дори отново с АБВ и ДСБ. Това са реалностите, а това пък означава, че това биха били и евентуалните резултати.

Единствен страничен фактор остава Слави Трифонов, но както се вижда, Трифонов, не е готов да рискува и да превърне мъдрите си доскорошни ходове в реална политика. Трифонов просто все още не иска да направи политическа партия. Между другото Борисов го призова именно към това наскоро. Той директно попита, защо Слави не поеме отговорност и не регистрира своя партия.? Всъщност това е риторичен въпрос, тъй като отговора е ясен. Защото Слави осъзнава, това което ни каза логиката и матиматиката малко по-горе. А Слави не е Бареков, и няма да направи толкова елементарна грешка.

Накратко. Ако Борисов сам не подари властта, отново на самият себе си, няма кой да му я измъкне от ръцете. А това пък значи, че България продължава да избира ГЕРБ. Дали това се харесва на всички, няма никакво значение. Това е реалността. Бойко Борисов е непоклатим и към момента България явно не може без негo. 

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни