Четвъртък, 23 Март 2023

Неделя, 13 Ноември 2016 10:11

България избира петия си президент

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и генерал Румен Радев, който бе издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, стигнаха до балотажа

България днес ще избере петия си президент. Изборните секции в цялата страна отвориха с 7,00 часа тази сутрин и ще затворят в 20,00 часа. До балотажа стигнаха кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и генерал Румен Радев, който бе издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП.

Изненадващо на първия тур с най-много гласове бе Румен Радев. Точно 973 511 души бяха пуснали бюлетини за генерала. За Цецка Цачева пък гласа си дадоха 840 525 гласоподаватели.

С право на глас са над 6 800 000 българите. Те ще могат да дадат своя вот в над 12 000 избирателни секции в цялата страна. В чужбина пък секциите ще са 325 в 71 държави. Най-много са тези във Великобритания – 53.

По време на първия тур избухна голям скандал с гласуването отвъд границите на България. Причината бе, че десетки наши сънародници не успяха да дадат своя вот заради огромните опашки през урните. От Централната избирателна комисия се надяват тази неделя да няма такъв проблем и всеки да успее да упражни правото си на глас. Най-проблемните секции преди седмица бяха с Испания и Великобритания.

Засега е спокойно през избирателните секции у нас и в чужбина. 

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни