Понеделник, 29 Май 2023

Четвъртък, 17 Ноември 2016 18:37

"Постистина" е думата на годината според Оксфордски речник

Редакторите на Оксфордския речник определят думата като една от най-важните за нашето време.

„Постистина“ представлява тенденцията в политиката, когато фактите и обективните доказателства стават второстепенни в сравнение с „емоционалните“ аргументи.

Изборът на редакцията на най-влиятелния английски речник е направен във връзка с две нашумели политически събития през 2016 г. - "Брекзит" и победата на Доналд Тръмп. Редакторите на Оксфордския речник определят "постистина" като една от най-важните думи на нашето време. За първи път нейната употреба е отбелязана през 1992 г., но през последната година на фона на британския референдум и изборите в САЩ честотата на употребата й се е увеличила с 2000%.

"Разцветът на социалните медии като източник на новини и растящото недоверие във фактите, предлагани от политическите елити, насърчиха лингвистичното формиране на думата „постистина“. Първият пик на популярността на думата беше през юни, на фона на "Брекзит" и след това през юли, след номинацията на Тръмп. В същото време, честотата на употреба не намалява, така че ние няма да се учудим, ако постистина стане една от определящите концепции на нашето време", казва представителя на Оксфордски речник Каспър Гратуол.

В листата на претендентите за за титлата дума на 2016 е имало общо 10 кандидати, сред които чатбот - полуавтономна програма за диалози; брекзитер - поддръжник на излизането на Великобритания от ЕС; коулрофобия - ирационален страх от клоуни. Миналата година за първи път дума на годината стана емотикон, изобразяващ човек, който се смее до сълзи.

BIG5.BG

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни