Понеделник, 29 Май 2023

Петък, 18 Ноември 2016 14:20

Бюджет 2017 мина на първо четене

Над 2 часа продължиха дебатите, БСП, ДПС и АБВ гласуваха против

Държавният бюджет за 2017 година мина на първо четене в пленарна зала. Това е изненадващо, тъй като някои партии открито се обявиха против приемането му. Два часа продължи дебатът за републиканските сметки за догодина. Очаквано БСП, ДПС и АБВ гласуваха против, а ГЕРБ, РБ, Атака и БДЦ подкрепиха бюджета, а патриотите се въздържаха. От ПФ се заканиха да бойкотират бюджета на второ четене, ако не бъде прието предложението им за увеличение на минималната пенсия между първо и второ четене.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов защити бюджета за догодина преди да започнат дебатите по законопроекта.

"Чух, че не създавал стимули за икономиката. Тези думи ги чух и в края на 2015г. по повод бюджета за 2016г., но видяхте, че за третото тримесечие на 2016г. сме на едно от челните места по ръст на БВП в Европа. Чух, че не правел реформи. Реформите не са ресурс, реформите са отношение към политиката и управлението на този ресурс. Чух, че бил същия. Тя и държавата е същата, само че по-богата. Макар и не с толкова, колкото ни се иска. Предлагам да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват да не се поддават на популизма, да не променят данъците, да повишат ефективността на разходите, да пазят бюджета балансиран", заяви Горанов.

Дебатът по бюджета не мина без критики. Депутатът от БСП Румен Гечев обясни, че проекта не отговаря на икономическите интереси на страната:

"Увеличаваме заплатите на учителите, оставяме заплатите на доктори по химия и физика - преподаватели във висши учебни заведения, по-ниски от заплатите на чистачките в училищата. Ами то такава страна няма и в Африка. До кога ще продължава геноцида срещу българската наука? Ето ви една диспропорция. Второ - увеличавате минималната работна заплата на 460 лв. Много добре. Защо я замразявате до 2018-2019 г.? За да помогнете на социалната поляризация ли? Ние нямаме национални приоритети за развитие не за 15-20 години като Румъния и Унгария, ние нямаме за три години. Нямаме секторни политики. Имаме един отличен счетоводен документ, дал Кольо взел Кольо, бюджетни приходи и разходи, рапортуваме едни кухи някакви бюджетни успехи и сме стиснали за гърлото българската икономика", коментира Румен Гечев.

Според Алиосман Имамов от ДПС изводът от бюджета за българската икономика е, че е скъсана веригата инвестиции-заетост-доходи-благосъстояние:

"Това е основната причина да се търсят отговори на въпроси, свързани с това как ще се развива в бъдеще българската икономика, как ще се развиват доходите, заетостта и благосъстоянието на българските граждани. Ние многократно сме заявявали, ще заявим и сега, че основният принцип при публичните финанси трябва да бъде, че всеки публичен лев трябва да бъде изразходван в посока на увеличаване на икономическия растеж. В противен случай, с или без бюджет, българските граждани ще си останат най-стабилните бедняци в ЕС. Не искаме такава стабилност", заяви Имамов.

Патриотите гласуваха въздържали се, но се заканиха да бойкотират бюджета за догодина, ако не се прием предложението им за увеличение на минимална пенсия на 300 лева между първо и второ четене.

"Да, ние не го подкрепихме бюджета. Това е една от основните причини - категорично ще направим предложение в бюджета да бъде увеличена минималната пенсия на 300 лв., тъй като аргументите са железни. Това е абсолютно изпълнимо решение. Не са необходими нови средства и нови ресурси. Вчера го доказах по безспорен начин. Най-вероятно самите хора наддават вой и са готови за протести, защото хората мизерстват. Естествено ние вече ще се борим и за спечелване на изборите и за взимане на властта, за да могат тези решения да станат изпълними".

Предстои разглеждането на законопроекта на държавния бюджет за 2017-та, както и на бюджетите на Здравната каса и ДОО на второ четене.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни