Вторник, 21 Март 2023

Вторник, 22 Ноември 2016 08:16

Промени в кодекса на труда

Край на дългите празници и отработването в събота решава кабинетът на изпроводяк

 Край на сливането на почивните дни и отработването в събота внася в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова. На изпроводяк кабинетът ще разгледа промяната в Кодекса на труда, която цели да се прекрати практиката почивните дни да се разместват от Министерския съвет. Ако промяната влезе в сила до края на годината, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен.

Законопроектът за промени в Кодекса на труда предвижда отмяна на наложилата се практика с решение Министерският съвет ежегодно да размества почивните дни през годината. Според Социалното министерство ефектите от сливането на празници са противоречиви и по-скоро негативни. Сред мотивите за промяната са нарушена комуникация в реално време между бизнеса, институциите и други партньори в чужбина, защото почивните дни по календар се разминават в различните държави. Други аргументи са нарушаване на работата на финансовите институции, забавяне на плащания и нерегламентирано полагане на извънреден труд.

От Министерството на труда и социалната политика посочват още, че се намалява продължителността на седмичната почивка тоест има един вместо два дни, когато се отработва съботата, Резултатът от това е по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място. В мотивите на законопроекта се посочва още, че се цели гарантитане на равен брой работни дни през всяка календарна година и избягване на работата в събота.

Предлага се промяна при ползването на празничните дни, в случаите когато официалните празници, без Великденските, съвпадат със събота и неделя. Тогава е предвидено, те да се ползват в първите работни дни след тях тоест да почиваме в понеделника след празника. Ако парламентът приеме промените и те влязат в сила от Нова година, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, защото е понеделник.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 22 Ноември 2016 08:16
  Зам.-социалният министър: Ще продължим линията си в подкрепа на работещите родители

  “За нас беше много важно да се опитаме да обхванем абсолютно всички възможно хипотези свързани с родителите на карантинираните деца. Това разбира се е много трудно. В случаите, в които болничен не се полага разглеждаме вариант при който работодателят да даде възможност за дистанционна работа на родителя”

  Това заяви в студиото на „Събуди се” зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

  Ако дистанционната работа не е възможна и всички други варианти са изчерпани, държавата може да отпусне месечна помощ, обясни Русинова.

  „В случаите на едно дете тя е 600лв., а ако децата са две сумата става 915лв. и се отпуска пропорционално спрямо дните, в които детето трябва да е вкъщи. Към този момент има около 70 такива случаи в страната. Изискването за тази помощ е 610 лв. праг на доход на член от семейството”, добави зам.-министърът.

  Тя изясни, че за родителите на всички деца, които са в детска градина имат право на болничен.

  Русинова заяви, че 25 хиляди деца вече използват и традиционната помощ за първи клас. От тази учебна година за първи път има и помощ за учениците от 8 клас, като тя се ползва от над 18 хиляди семейства.

  Зам.-министърът обясни, че идеята за създаване на детски кътове на работните места е добра.

  „Опитваме се освен всичко планирано, да продължим и линията си в подкрепа на работещите родители. Когато и двамата работят различни професии в различно работно време, много удобно би било да има такива кътове. За тази идея сме отделили 15 млн. лева”, казва Русинова.

 • Вторник, 22 Ноември 2016 08:16
  Държавата дава по 1200 лв. на българи, които се връщат от чужбина да работят у нас

  Държавата ще стимулира с месечен финансов пакет от 1200 лева живеещи в чужбина български граждани, които се върнат да работят у нас

 • Вторник, 22 Ноември 2016 08:16
  Променят Семейния кодекс - отпада възможността за разсиновяване

  Задължават осиновителите да разкриват рано истината на децата

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни