Сряда, 31 Май 2023

Петък, 25 Ноември 2016 11:03

Над 300 са задържани за безредиците в Харманли

24 полицаи са ранени, бунтът е предизвикан от афганистанци

Най-малко 300 души са задържани след бунта в бежанския лагер в Харманли, който избухна вчера. Както е известно десетки мигранти предизвикаха безредици, след като им бе отказано да напуснат центъра за временно настаняване. От няколко дни те са поставени под карантина, тъй като има съмнения за плъзнала зараза.

Това накара бежанците да се вдигнат на бунт. Те започнаха да мятат камъни по жандармеристите и полицаите и дори запалиха клада. Освен това мигрантите са изпотрошили половината сгради, включително и новия приемно-регистрационен център.

Това доведе до нахлуване на органите на реда, които използваха водни оръдия и гумени куршуми, за да усмирят разбеснелите се чужденци.

Снощи полицията за втори път нахлу в лагера, за да овладее положението. Предполага се, че причината за новите безредици е затварянето на магазина за хранителни стоки вътре в лагера. Според информациите най-малко 24 полицаи са пострадали. Има и ранени мигранти.

Предполага се, че бунтът е бил предизвикан от няколко групи афганистанци, които са в бежанския лагер. Интересното е, че Афганистан, по смисъла на международното право в момента, се води за сигурна държава. Така че няма как да си бежанец от тази държава. Това поставя един сериозен въпрос – как тези афганистанци са влезнали у нас.

Премиерът Бойко Борисов още снощи заяви, че вече се подготвя един самолет, на който ще бъдат качени афганистански граждани и върнати обратно в родината си. Това трябва да се случи в началото на декември.

„Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип. На всички, извършили вандалски действия в бежанския лагер в Харманли, ще бъдат повдигнати обвинения”, заяви премиерът в оставка, който снощи бе в Харманли.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни