Неделя, 29 Май 2022

Събота, 26 Ноември 2016 08:56

Почина Фидел Кастро

Бащата на кубинската революция си отиде на 90 години

Бащата на кубинската революция Фидел Кастро е починал в петък вечерта в Хавана на 90 години. Тъжната вест съобщи неговият брат Раул, който го наследи начело на властта през 2006 година.

Кастро е починал в 22:29 часа в петък вечер (03:29 часа по Гринуич в събота), обяви Раул Кастро, прочитайки декларация по националната телевизия.

Раул завърши краткото си изявление с възгласа: "До победата, винаги!" ("Аста ла виктория, сиемпре!"), с който се асоциираше Команданте.

Тялото на Фидел Кастро ще бъде кремирано, съобщи брат му.

"Върховният лидер", който държеше острова си с желязна ръка от революцията от 1959 година, и който отправяше предизвикателства на американското свръх могъщество в продължение на половин век, предаде властта на брат си Раул през 2006 година след стомашно-чревен кръвоизлив.

През 2011 година Фидел отстъпи и поста си на първи секретар на Комунистическата партия на Раул, който бе вторият в партията от създаването й през 1965 година.

Бившият кубински президент изчезна напълно от екраните на кубинската телевизия между февруари 2014-а и април 2015 година, което подхрани редица слухове за здравословното му състояние.

От година и половина обаче, макар публичните му появи да бяха ограничени, той отново започна да публикува "размисли" и пак приемаше известни личности и чуждестранни знаменитости.

Смъртта му, настъпила едва две години след историческото обявяване на сближаването между Куба и САЩ, окончателно обръща страницата на студената война, която изправи света на ръба на ядрения конфликт по време на ракетната криза през октомври 1962 година

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни