Сряда, 25 Май 2022

Неделя, 27 Ноември 2016 14:46

Ден без покупки в знак на протест срещу Черния петък

Дори последният петък на ноември да си има цвят, пак ще има хора, които не искат да си купуват нищо в този ден.

Ако последният петък на ноември си има цвят, то това е черният. Тогава всички търговски центрове и популярни онлайн магазини пускат големите промоции, от които на купувачите да им се завие свят и да им се развържат кесиите. За разлика от американските шопинг маниаци в България хората не нощуват пред магазините, но и тук еуфорията около моловете не е никак малка. Получават се задръствания в районите на търговските центрове, а опашките на касите изглеждат безкрайни. По нова, презокеанска традиция тази година Черният петък беше на 25 ноември.

Все пак има хора, които не искат да си купуват нищо в този ден. Светът е помислил и за тях и може би дори без да знаят, те са станали част от международното културно движение Ден без покупки (Buy Nothing Day от анг.).

Инициативата е протестна и се бори срещу прекомерното консуматорство в съвременния свят, а както подсказва името на този ден, целта е да не си купувате нищо.

Международният Ден без покупки се пада в деня след националния празник на САЩ - Деня на благодарността. Тогава е и Черният петък, който дава старт на коледното пазаруване и в последните години се оказа най-доходоносният ден от годината за търговците.

Идеята за Деня без покупки възниква през септември 1992 г. Първият Ден без покупки е на 27 ноември същата година, когато е и Черният петък, и се отбелязва в 36 страни. Към днешна дата в него участват близо два пъти повече държави.

Идеята за неговата поява е на канадския художник Тед Дейв. Отначало инициативата е само във Ванкувър, но съвсем скоро получава голяма подкрепа от неправителствени организации като “Адбъстърс” и към Деня без покупки се присъединяват САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Австрия, Германия, Япония, Великобритания и други.

Как най-ефективно можете да се включите в международната инициатива срещу културата на съвременното консуматорско общество? Най-лесният начин е, като си останете вкъщи, сред семейството и приятели, вместо да ходите на шопинг в мола. Популярен начин за отбелязване на деня е шествие из централните улици на града с плакати, изразяващи посланията на инициативата. През 2009 г. генералната идея е прераснала в 24-часов маратон, изключващ употребата на всякаква електроника и автомобили.

Участниците не са включвали телевизорите, телефоните и компютрите си, а колите им са оставали паркирани пред дома.

Ефектен начин за отбелязване на Деня без покупки е зомби разходката. Идеята е да се разхождате с празен поглед из мола и да не си купувате нищо. На всяко спиране пред щанд да не помествате поглед от една точка и щом някой от обслужващия персонал ви попита как може да ви помогне, да го информирате за инициативата на днешния ден. Нещо друго, което са правили участниците в борбата срещу прекомерната консумация, е масово разрязване на кредитни карти.

Голяма група хора се събира в търговския център и демонстративно разрязва с ножица кредитните си карти.

Най-развитите нации са популярни с това, че не ремонтират, а директно заместват старата вещ с нова. Немалко техника от Западна Европа живее втори живот в балканските страни като България. Но ако някой може да държи първенството по прекомерна консумация, то това определено са американците. “Ние не поправяме, ние направо купуваме ново”, това е мотото на американеца и който е имал досег с презокеанската култура, би се съгласил, че това е така. Именно тази нагласа към купуването води до плашещите кадри от Черния петък в интернет, на които изглежда така, сякаш идва краят на света. Още на влизане в магазина тълпите от хора се втурват като цунами по бреговете на Япония и доста често има ранени хора вследствие от прегазване.

Цялата тази лудост кара хора от над 60 държави да направят крачка назад и да заместят Черния петък с негова протестна версия. Този ден спестява не само пари и време от чакане по опашките, той има и голяма екологична насоченост. Според данни на ООН за 2010 г. САЩ е на първо място по изхвърляне на електроника в световен мащаб. Всяка година страната на неограничените възможности изпраща на сметището близо 3 млн. тона телевизори, компютри, телефони и друг вид елтехника. Именно това са и най-закупуваните стоки по време на голямото пазаруване след Деня на благодарността.

Сумарно целият свят изхвърля близо 50 млн. тона електронни отпадъци, като Европа хвърля на боклука около 100 млн. мобилни телефона. За справка от 1 млн. устройства могат да бъдат извлечени 16 т мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и 15 кг паладий. Една немалка част от електронните отпадъци биват изгаряни, а тежките метали, които съдържат, попадат в почвата. Това се случва в Аглогбогши. Това е името на най-голямото сметище за електроника в света. То се намира на териториите на западноафриканската република Гана, в близост до столицата Акра. Преди 7 г. съвместно разследване между в. “Индипендънт”, тв. “Скай нюз” и екоорганизацията “Грийнпийс” доказа, че хиляди тонове електроника от Европа и Азия се транспортират до сметища в Африка, където голяма част от отпадъците се изгарят. Май ще излезе, че за всички ни е по-изгодно да се опитаме да ремонтираме техниката, преди да я изхвърлим.

Но екологичните проблеми, които засяга Деня без покупки, не спират дотук. Ако в лишения от пазаруване ден стоим далеч от витрините и не си купим нищо, можем да спестим на околната среда близо 900 млн. полиетиленови торбички, за чиято направа ще са нужни близо 6 млрд. литра петрол. Всички сме виждали летящи найлонови пликове по улиците или такива, които се развяват, заклещени на върха на някое дърво. За разграждането на тази неприятна гледка са нужни между 100 и 400 г. Затова еколози апелират към използване на хартиени пликове и торби за многократна употреба от плат.

Трафикът около големите търговски центрове на Черния петък е изключително интензивен. На повечето големи булеварди и на самите паркинг алеи се получават задръствания, а при работата на автомобилния двигател на място се освобождават много вредни емисии като въглероден оксид например. Натрупването на тези газове в атмосферата води до появата на така нареченият парников ефект.

Не е нужно да си екоактивист, за да се опитваш да подобриш околната среда или по-точно да я опазиш. Понякога малка промяна в ежедневните навици, като избягване употребата на найлонови пликове или ремонт на стария елуред, може да се окаже ключова за по-чист свят. Международният Ден без покупки е само една от многото възможности за промяна на заобикалящата ни среда.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни