Вторник, 21 Март 2023

Вторник, 29 Ноември 2016 09:29

Плевнелиев свиква КСНС днес

Темата е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза"

Президентът Росен Плевнелиев свиква днес от 10,00 часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Темата е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

Да вземе участие в него бе поканен и избраният за президент Румен Радев, но той отказа присъствие с мотива, че не може да присъства на такава среща преди встъпването си в длъжност.

От президентството уточняват, че Плевнелиев свиква КСНС на основание чл. 100, ал. 3 от Конституцията.

Припомняме, че президентът проведе консултации с парламентарно представените партии преди връчването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на Народното събрание. Той обяви намерението си да свика КСНС още при първите разговори - с ГЕРБ. След това той ще стартира процедурата за връчване на проучвателни мандати за съставяне на кабинет.

Плевнелиев обясни, че възнамерява да свика КСНС, защото по време на консултациите е разговарял само с парламентарно представените партии. По време на съвета щял да има възможност да представи постигнатите резултати от разговорите и пред останалите присъстващи лица.

Готовност да приемат мандата за съставяне на правителство изразиха единствено "Обединените патриоти", които имат 33-ма народни представители в парламента.

Категоричен отказ да приемат мандата изразиха от ГЕРБ, БСП и ДПС. Реформаторският блок изтъкнаха, че това би било възможно само при подкрепа от ГЕРБ. От ПГ "Български демократичен център - Народен съюз" настояха за програмно или експертно правителство. АБВ настояха за бърз курс към служебно правителство.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни