Неделя, 29 Май 2022

Четвъртък, 01 Декември 2016 11:18

Световен ден за борба със СПИН

При подрастващите се наблюдава увеличаване на заразените

На 1 декември се отбелязва Световния ден за борба с ХИВ и СПИН. По този повод Българския червен кръст организира информационна акция, която ще обхване ключови места в София. През целия ден на два стационарни пункта в подлезите на метростанциите „Сердика“ и „СУ Св. Климент Охридски“ доброволци ще информират гражданите за начините на предаване на вируса и за неговата превенция.

От 12.00 до 17.00 часа ще бъдат раздавани информационни брошури и предпазни средства.

В 18.00 часа в началото на пешеходната зона на бул. „Витоша” и бул. „Патриарх Евтимий” ще стартира мирно шествие в знак на съпричастност с живеещите с вируса. В 18.30 часа ще има флашмоб пред Народния театър „Иван Вазов”. Ще бъде разпъната голяма червена лента, международен символ за съпричастност с живеещите с ХИВ/СПИН и ще бъдат запалени над 100 възпоменателни свещи.

По повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН УНИЦЕФ излезе с тревожен доклад. Новите случаи на заразяване с вируса ХИВ сред подрастващите може да се увеличат със 60% и да стигнат до 400 000 случая годишно към 2030 г. , ако не се ускорят темповете, с които се достига до тази особено уязвима група от населението.

В доклада се посочва още, че заради демографските тенденции, включително рязкото увеличаване на населението в младежка възраст, броят на новите инфекции сред младите хора на възраст между 15 и 19 години може почти да се удвои в сравнение с 250-те хиляди случая, регистрирани през 2015 г.

Ако напредъкът в работата с тази група се забави, последиците може да се окажат катастрофални, казва УНИЦЕФ и предупреждава, че парите, които се дават за борба със СПИН, са намалели от 2014 г. Докладът призовава за повече инвестиции в иновации, за подобряване на базата данни, за борба с предразсъдъците, свързани със заболяването, както и за превръщането на превенцията сред подрастващите в приоритет.

СПИН е една от основните причини за смъртността сред тийнейджърите. Само през 2015 г. от СПИН са починали 41 000 подрастващи.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Декември 2016 11:18
  По следите на брошурaтa за гей двойки: Ще има наказани за попадането ѝ в училищата

  Според МОН и МЗ тя не е достигнала до деца и е попаднала по погрешка в училищата

 • Четвъртък, 01 Декември 2016 11:18
  Изтеглят скандалните брошури с хомосексуално съдържание от училищата

  Според здравния министър било умишлена провокация.

  Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че рекламните брошури "Любов без последствия", в които мъже правят любов с мъже, са попаднали погрешно в училищата в Хасково, Кърджали, Монтана, Видин и Ямбол.

  Ананиев обяви, че брошурата е част от образователната програма, която се финансира от Глобалния фонд на ООН, преиздадена е през 2009 година и в началото на 2017 г. Брошурата е насочена към превенция на разпространението на СПИН и трябва да е налична единствено в специализираните кабинети за изследване за тази болест.

  "Това е една провокация, която ние в момента я разследваме и всички виновни лица ще бъдат наказани по съответния начин. В никакъв случай тази брошура не е била предназначена за училищата. Веднага след като получихме информация, че тя се разпространява в училищата с Министерството на образованието от една седмица правим всичко възможно, за да приберем тези брошури".

 • Четвъртък, 01 Декември 2016 11:18
  Нася Ненова осъди мъчителите си по "СПИН процеса" в Либия

  Служителите на Главно следствено управление на Джамахирията, сред които и един генерал, трябва да й платят общо 526 617 лева обезщетение за неимуществени и имуществени вреди  

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни