Сряда, 25 Май 2022

Събота, 03 Декември 2016 09:49

Изследване: Руснаците губят интерес към събитията в Украйна

В същото време нараства броят на тези, които виждат ползи от присъединяването на Крим към Русия.

Ситуацията в Украйна фактически престава да бъде в центъра на вниманието на руснаците: 44% я наблюдават без особено внимание, а 26% напълно я игнорират. Това говорят данните от изследването на "Левада-Център". При това, 64% както и преди виждат ползи от присъединяването на Крим към Русия.

Развитието на събитията в Украйна следят само 6% от руснаците. По-малко стават тези, които ги следят "доста внимателно". През септември те са 28%, а през ноември броят им намалява до 23%.

По-голямата част - 44% - следят какво се случва в Украйна без специално внимание. Нараства - от 19% до 26% (по данни от септември до ноември) - делът на тези, които предпочитат въобще да не чуват за Украйна. 2% признават, че не знаят нищо за случващото се в тази страна.

В същото време, според проучването, болшинството от анкетираните се тревожат за ситуацията в източната част на Украйна. 66% са убедени, че положението там е напрегнато, 16% смятат, че ситуацията в Донецк и Луганск е критична.

Голяма част от руснаците - 46% - не вярват, че през следващата година може да се промени ситуацията в източната част на Украйна. 25% прогнозират влошаване.

Нараства броят на тези, които смятат, че присъединяването на Крим е донесло повече ползи за Русия, отколкото вреда. Ако през август 2015 г. те са били 59%, през януари 2016 г. са 61%, а до ноември броят се е увеличил до 64%. На противоположно мнение са 19%, а 18% се затрудняват да отговорят.

В същото време, 63% от руснаците искат да видят Украйна като независима държава в добросъседски и взаимно изгодни отношения с Русия. През миналата година за такова сътрудничество са били 59%. Освен това, почти една четвърт (27%) от руснаците смятат, че за Русия е по-добре икономически и политически да контролира Украйна.

Интересът на руснаците към украинските събития продължава да намалява и се е върнал на нивото на 2013 г. - началото на украинската политическа криза. В момента руснаците се интересуват повече от събитията в Сирия.

Изследователите смятат, че събитията в Украйна дълго време са приковавали вниманието и е настъпила естествена умора. Това е логиката на подема и спада на информационните вълни.

Източник: izvestia.ru

Превод: BIG5.BG

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни