Четвъртък, 23 Март 2023

Неделя, 04 Декември 2016 14:33

Търсят варианти за увеличаване на пенсиите

Всеки 100 осигурени лица са издържали 77 пенсионера през 2015 г.

 Изолираното увеличаване само на минималната пенсия не е добра политика. Това мнение изрази в ефира на БНР управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Според него подобно увеличение ще доведе до нарушаване на принципа на справедливост в осигурителната система, защото се нарушава основният принцип за осигурителния принос в системата.

Петков смята, че по-смилена политика е да се търсят източници и ресурси за общо увеличаване на всички пенсии.

Припомняме, че патриотите предложиха минималната пенсия да бъде увеличена на 300 лева. Редица икономисти и политици, включително и премиерът в оставка Бойко Борисов, определиха подобно предложение за популистко.

Бисер Петков отбеляза, че в приетия бюджет на общественото осигуряване за догодина вече има признаци за стабилизиране на пенсионната система. За пръв път от доста години насам ръстът на приходите от осигурителни вноски в бюджета на ДОО превишавала около два пъти абсолютния прираст на разходите.

По думите на Петков за следващата година субсидията за покриване на дефицита е с около 320 млн. по-малко от бюджета за тази година.

100 осигурени лица през 2015 г. са издържали 77 пенсионери. Според Бисер Петков този системен коефициент на зависимост не е добър. Той очаква през следващите няколко години това съотношение да остане на сегашното ниво, а през 2021-2022 г. да достигне най-ниските си и най-неблагоприятни за системата нива - около 84 пенсионери ще се падат на около 100 работещи. Петков предупреди, че след това е средносрочен и дългосрочен период това съотношение ще се влошава. Броят на пенсионерите щял да изпреварва този на работещите.

Той коментира също, че НОИ има доста ограничени възможности да влияе на проблема с инвалидните пенсии, макар че той често се адресира до института.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни