Вторник, 21 Март 2023

Четвъртък, 08 Декември 2016 08:50

Партиите трябва да се отчитат публично

Партиите трябва да отчитат публично как харчат парите си и да има прозрачност и така да не изхранват свързани лица. Това заяви бившият председател на Сметната палата Валери Димитров. Той говори по темата за размера на партийните средства. Както е известно наскоро депутатите гласуваха субсидиите да останат по 11 лева за реален глас и през следващата година. По този начин народните представители не се съобразиха с резултатите от проведения референдум, където хората гласуваха субсидията да бъде намалена по 1 лева на глас.

Независимият депутат Велизар Енчев коментира, че е предложил преди 4 години да се понижи размерът на финансирането от 11 лв. на глас на 5 лв. По думите му в у нас е най-високата субсидия в цяла Европа и е неморално да бъде такава с оглед стандарта на живот, каза той.

В размера на субсидията трябва да се балансират два интереса – големите партии трябва да имат пари, за да са финансово независими и конкретният размер може да бъде съобразяван.  Той посочи и пример от работата на Сметната палата отпреди години – лидер на малка партия, който е получил голяма субсидия веднага я е превел на дъщеря му под формата на наем. Оказва се, че законът го позволява. Липсата на законова уредба и отчетност води до рискове, категоричен беше Димитров.

Енчев допълни, че големите партии искат по-ниска субсидия, а същевременно имат много спестени пари на влог. ГЕРБ например е с 30 млн. лв. Той коментира и предложението си партиите да бъдат задължени да харчат парите си в рамките на годината, за да не ги стискат за избори. Така те ще могат да инвестират в дейност по региони.

Отчетността на партията е пригодена форма на тази на малките и средни предприятия, уточни Димитров. Там нищо не се разбира, няма индивидуализация на разходите. Той предложи партийните разходи да бъдат подчинени на разходите в закона за публичните финанси.

Енчев изрази и опасението, че няма да има промяна в размера на субсидиите, защото в закона за държавния бюджет, приет миналата седмица, този текст не е бил редактиран.

В сайта на сметната палата се вижда, че партия, която има телевизия за две години официално е превела 1 млн лв. за реклама, каза Енчев с уточнението, че не само една партия има телевизия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни