Сряда, 25 Май 2022

Неделя, 11 Декември 2016 09:58

Започна операцията по източване на цистерните от влака в Хитрино

Целта е композицията да бъде обезвредена, но процесът е сложен и опасен.

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Късно снощи, след заседание на кризисния щаб, премиерът в оставка Бойко Борисов заяви пред журналисти, че най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино. Борисов уточни, че 9 цистерни от композицията са изтеглени. По думите му тези действия са много рискови и опасни.

„Да стискаме палци и да се помолим, който на който Бог си се моли“, каза пред журналистите Бойко Борисов по повод действията по източване на цистерните.

„Източването на цистерните е много сложна и бавна технология. Много внимателно трябва да се прави, тъй като се прави цистерна по цистерна“, обясни той. Най-големият риск е при отварянето на цистерната. Замерва се първо концентрацията във въздуха. Много сложен експеримент и много рисков, действително много ме е страх за утре...“ Хората, които ще отварят цистерните в Хитрино са специалисти и вече са правили такова отваряне. „С риск дори да се забавим с връщането на хората в селото, по-добре да се забавим. Ще видим как да се погрижим за животните им, но животни се купуват“, каза още Бойко Борисов.

Хитрино е напълно празно. Евакуираните хора са при роднини и приятели, които се намират в близки населени места. Тези, които няма къде да отидат – са настанени в кризисния щаб в Шумен.

Според кмета на селото Нуридин Исмаил, най-вероятната причина за инцидента е, че влакът се е движел с висока скорост. „Информацията за скоростта беше извадена от архиваторите на двата локомотива. Тя ще бъде обработена, ще бъде направена съответната разшифровка, иззети са от следствието”, съобщи Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността в НКЖИ.

Трагедията отне живота на седем души, а 29 са пострадали. Понеделник е обявен за ден на национален траур.

BIG5.BG

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни