Неделя, 29 Май 2022

Понеделник, 12 Декември 2016 08:56

Ден на национален траур

Днес е национален траур в памет на жертвите на жестокия инцидент в шуменското село Хитрино. Както е известно при взрив на влакова композиция със цистерни загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

В болницата в Шумен остават 8 хоспитализирани пациенти от Хитрино. Трима от тях са в реанимация, но всички са в стабилно състояние. Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви, че опасността в Хитрино остава висока и продължава да се следи ситуацията.

14 от жителите на селото, които вчера бяха евакуирани, остават настанени в кризисния център в Шумен. Останалата част от жителите намериха подслон при близки, познати и роднини. Цялото село беше евакуирано и бе обявено бедствено положение поради мерки за сигурност и заради рисковата операция, която беше започната - претоварване на съдържанието от дерайлиралите цистерни в други.

Продължава източването на взривоопасните продукти от цистерните. Прехвърлянето на съдържанието на една цистерна отнема около 4 часа. Чака се да дойдат два крана от Румъния, които да вдигат разтоварените цистерни и до подпомогнат работата. Операцията може да отнеме до 10 дни.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че днес до обяд се очаква да бъде изчислено колко ще струва възстановяването на къщите след инцидента и средствата ще бъдат преведени на Община Хитрино.

"Общината ще изчисли на квадратен метър колко ще струва. Да се успокоят хората, че пари за нови къщи ще има и да не се съмняват, че в един преходен период би могло някой да ги подведе", каза Борисов.

Иначе хората останали без дом ще получат на първо време еднократна финансова помощ. Изплащането на тази помощ започна от 11 декември и тя е в размер на 325 лева.

Междувременно властите полагат грижи за имотите и животните в евакуираното село и призовават хората да не ходят към Хитрино, докато тече обявеното бедствено положение и не приключи акцията по обезвреждане на цистерните.

Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино. 1466 е постоянен номер за бедствена готовност. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.

Прокуратурата продължава разследването на инцидента. Разпитани са машинистите. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че е изключително рано да се каже при какви обстоятелства е настъпило произшествието. Работното обвинение е причиняване на смърт и на материални щети в изключително големи размери по непредпазливост, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Декември 2016 08:56
  40 дни без Милен Цветков

  Днес се навършват 40 дни без журналиста Милен Цветков, който бе пометен на столичен светофар от дрогиран младеж. Известният телевизионен водещ издъхна на път за болницата, заради тежките си травми.

 • Понеделник, 12 Декември 2016 08:56
  Задържана е и приятелката на убиеца на Милен Цветков

  Четирима са вече задържаните за катастрофата, в която загина Милен Цветков. Това заяви в "Денят започва" репортерът Иво Никодимов.

 • Понеделник, 12 Декември 2016 08:56
  НСО: Предотвратихме голяма трагедия

  Нaчaлникът нa НCO бригaдeн гeнeрaл Крacимир Cтaнчeв c блaгoдaрнocт към cлужитeлитe, кoитo дoпринecoхa зa тoвa cитуaциятa дa нe ce рaзвиe дo трaгичeн изхoд

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни