Неделя, 29 Май 2022

Вторник, 13 Декември 2016 08:12

Днес се рашава драмата с мандата на Реформаторите

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на Реформаторския блок.

Партиите в Реформаторския блок не са на едно мнение дали трябва да върнат мандата и да се върви към и предсрочни парламентарни избори, или да се направи опит за кабинет в рамките на действащото Народно събрание. Разговорите и срещите, които РБ проведоха обаче не дадоха сигнали, че в рамките на този парламент може да има стабилно мнозинство.

След заседание на ПГ на блока от миналата седмица съпредседателят Найден Зеленогорски съобщи, че няма реформаторско мнозинство в парламента. По-късно в от СДС обясниха, че думите на Зеленогорски не могат да бъдат официална и окончателна позиция на блока, тъй като са изказани без проведено съгласуване в рамките на коалицията.

Мандатът, който президентът ще връчи на реформаторите, е третият и това ще бъде последен опит за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент. ГЕРБ и БСП отхвърлиха предоставената от държавния глава възможност да формират правителство.

И от двете партии вече са категорични, че няма възможност да се състави кабинет в това Народно събрание, а от БСП настояват предсрочният вот да е в първата неделя след настъпването на пролетта.

Плевнелиев връчи мандат за кабинет на ГЕРБ, Борисов го върна.

По Конституция, след като се изчерпат възможностите за редовно правителство, президентът трябва да назначи служебен кабинет. Действащият държавен глава може състави правителство, но не може да разпусне Народното събрание. Парламента може да разпусне избраният за президент Румен Радев след встъпването си в длъжност през януари.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни