Вторник, 21 Март 2023

Събота, 17 Декември 2016 09:22

Ще има ли Борисов Трети?

ГЕРБ били готови да се съобразят с ПФ: "пари за пенсии ще се намерят"

Възможността ГЕРБ да състави нов кабинет в този парламент, но с мандат на Реформаторския блок, разбуни духовете в петък. Само преди ден шансовете за трето правителство на Бойко Борисов изглеждаха нищожни, но в четвъртък вечерта той изненадващо обяви от Брюксел, че ще преговаря с РБ за формирането на кабинет с цел да се удължи животът на парламента до приемането на мажоритарна избирателна система.

Причината за обрата в позицията на Борисов остава загадка, включително за повечето депутати от ГЕРБ, част от които коментираха неофициално пред Mediapool, че не знаят дали той блъфира и какви точно са плановете му.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в четвъртък каза, че шансовете за ново правителство са 20%, сега ги повиши до над 20%. Всичко ще стане ясно след консултациите ГЕРБ-РБ в понеделник.

Официално БСП и ДПС се обявиха срещу възможността за продължаване на настоящото управление, но неофициално твърдят, че не са против отлагането на предсрочните избори.

Депутати коментират, че ако гласуването в пленарна зала е тайно, новото правителство би получило изненадващо голяма подкрепа.

Цветанов: Премиер може да е само Борисов

Според източници от ГЕРБ не е изключено премиерът в оставка Бойко Борисов, който преди две седмици върна на президента връчения му правителствен мандат, да оглави кабинета с мандата на РБ.

РБ искат ГЕРБ да посочи новия премиер, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в петък, че ако ГЕРБ подкрепи правителство, начело трябва да е Борисов.

Цветанов каза още, че ако се стигне до такъв кабинет, то ще е заради промяна в изборното законодателство. И в Брюксел се чудят защо при тези силни финансово-икономически показатели Бойко Борисов трябва да се оттегля от властта. България е на второ място в цяла Европа, коментира той. Ако ГЕРБ и РБ напаснат принципните си позиции, премиер може да е само Борисов, заключи Цветанов. По-късно през деня пък стана ясно, че на съвемтна среща между ГЕРБ, РБ и ПФ реформатори и патриоти са се обявили срещу мажоритарна система.

ГЕРБ били готови да се съобразят с ПФ: "пари за пенсии ще се намерят"

Третият участник в конфигурацията е Патриотичният фронт, който още след оставката на Борисов изяви готовност да пробва формирането на ново правителство. Бойко Борисов първо даде знак, че би го подкрепил, но след това депутатите от ГЕРБ решиха обратното след скандал при приемането на бюджета заради популистките искания на ПФ за повишение на пенсиите.

Според източници на Mediapool в петък е имало разговори между Борисов и съпредседателите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, приключили с уверение, че "пари за пенсии ще се намерят". В следобедните часове започна среща ПФ-РБ в кабинета на парламентарния шеф Цецка Цачева.

Доскоро ГЕРБ твърдяха, че позицията им е да се върви към предсрочни избори, но след като РБ получи последния трети мандат за правителство, хората на Борисов казаха, че ще преговарят. В резултат на това се печели време за сегашното правителство в оставка, което да остане на власт до 22 януари, когато избраният президент Румен Радев встъпи в длъжност, насрочи избори, разпусне НС и назначи служебен кабинет.

Кабинет "Борисов 3" довършва мандата на "Борисов 2"?

Сега обаче е в ход друг сценарий – за кабинет "Борисов 3" с мандат на РБ и подкрепа на ПФ.

Желанието на РБ и ПФ е новото правителство да довърши редовния мандат на сегашното – тоест още две години. Представители на ГЕРБ казаха пред Mediapool, че лидерът им смятал за възможно промените в изборните правила да се приемат до една година. Това би означавало предсрочен вот в началото на 2018 г., когато започва българското председателство на ЕС, така че ако има ново редовно правителство и то се задържи до следващия януари, със сигурност ще изчака да приключат шестте месеца на председателството.

ПФ ще подкрепи кабинет, като към себе си ще привлече и парламентарната група на "Атака", с което да се утвърди коалицията "Обединени патриоти", с която участваха на президентските избори. БДЦ, които ясно осъзнават края на мандата и като край на депутатските си кариера, също биха подкрепили ново управление. АБВ са против втори кабинет в 43-то Народно събрание, но ако ГЕРБ предложат "смислена програма, "може и да се помисли по темата". Според източници на Mediapool обаче АБВ няма да бъдат канени.

СДС получавали "добри сигнали" и очакват ГЕРБ да посочи премиер

Сигналите, които дойдоха от премиера Борисов, дават по-голям шанс за съставяне на правителство, коментира в петък депутатът от РБ Костадин Марков (СДС). Съпартиецът му Румен Христов, който също като Марков бе сред четиримата депутати от РБ, получили проучвателния мандат от президента Плевнелиев, изрази надежда "държавните интереси да надделеят".

Христов повтори пред БНР, че кандидатът за премиер трябва да бъде посочен от ГЕРБ: "Ние очакваме най-голямата парламентарна група да излъчи кандидата за министър-председател. И министър-председателят е този, който носи отговорността да предложи структура и състав на Министерски съвет. Никакви имена не са обсъждани и никакви условия не са поставяни от РБ".

Технически погледнато, проучвателният мандат бе връчен на СДС, чийто лидер Божидар Лукарски е смятан за марионетка не само на премиера, но и на Делян Пеевски.

РБ е против изцяло мажоритарна избирателна система

Реформаторите са против въвеждане на изцяло мажоритарна избирателна система, каквато подкрепиха участниците в проведения референдум.

"Вариант с изцяло мажоритарна система, така както беше гласувано на референдума, на нас не ни импонира, това е мое лично мнение. Предполагам, че става дума обаче за някакъв смесен вариант с повече или по-малко мажоритарни елементи", коментира Марков думите на премиера Бойко Борисов, който обвърза бъдещия кабинет с приемането на френския тип избирателна система.

Партия ДБГ, която е част от РБ, пък обвърза подкрепата за бъдещ кабинет с връщането в дневния ред на НС на антикорупционния закон, който отпадна от програмата с подкрепата и на Патриотичния фронт.

Депутатите на ДБГ биха могли да блокират решение на парламентарната група във връзка с проучвателния мандат.

ПФ с три условия към ГЕРБ и РБ

Патриотичният фронт поставя три условия за подкрепата на евентуално ново правителство в настоящия парламент - увеличаване на минималните пенсии, проверка на договорите с т.нар. американски ТЕЦ-ове и реформа на бежанските центрове.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов коментира в петък пред Нова тв, че исканията са напълно постижими: "Искаме центровете за настаняване на мигранти да бъдат изведени извън населените места. Те трябва да са от затворен тип. Освен това искаме договорите с т.нар. американски централи да бъдат проверени внимателно. Това са напълно постижими неща".

Валери Симеонов каза, че представителите на РБ и ПФ са се срещали през тази седмица по темата.

"Мнението на министър-председателя се променя многократно. Правилното поведение е да не се бяга от отговорност. Върнатият мандат от ГЕРБ и БСП демонстрира липса на отговорност”, каза Симеонов.

"Нашите условия са повишаване на пенсиите. Следващото ни изискване е да се изкарат бежанците от лагерите извън населените места. Неща, по които трябваше да има диалог. А диалог нямаше”, заяви той.

Валери Симеонов за пореден път се обяви срещу въвеждането на мажоритарна система за избор на народните представители.

"Ако се въведе мажоритарният вот, в парламента ще влязат по една-две партии. Тогава ще влязат корпоративни играчи, мутри, чалга певици, футболисти и какви решения ще взима този парламент тогава?”, попита той.

От думите на Симеонов стана ясно още, че патриотите биха подкрепили аникорупционния закон на Кунева, ако в него бъдат направени промени.

ДПС ще подкрепи напук мажоритарен вот

Не виждаме вариант за стабилно мнозинство в това Народно събрание. Дори и да се формира кабинет, само ще се отложи агонията, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседание на Централния съвет на партията.

Макар че ДПС е най-категоричният опонент на въвеждането на мажоритарен вот и защитник на пропорционалната система, Мустафа Карадайъ обяви, че ще предложи на депутатите си да гласуват "за" всякакви поправки в Изборния кодекс в посока на мажоритарен избор на депутати, независимо дали те са предложени от ГЕРБ или БСП.

"Не веднъж сме призовавали поне отговорните политически партии да не прекрачват полето на популизма. А и някои да се върнат от там. На заседание на парламентарната група ще направя предложение не винаги ние да сме онези отговорни, на които се разчита, че някой може да прави популизъм. И може би ще предложа на групата, ако те приемат - независимо кой ги предлага съответните популизми, ние да гласуваме като предложилите", заяви Карадайъ.

БСП: Тези хора от МС трябва да се преместят в следствието

"Свидетели сме на безпрецедентен опит да се държи властта на всяка цена, а страхът от едно служебно правителство на г-н Румен Радев наистина може да накара това мнозинство в парламента да излъчи правителство, но то ще бъде крайно нестабилно, изключително вредно за страната", коментира говорителят на БСП Жельо Бойчев.

"Тези хора и този персонален състав на МС в по голямата си степен трябва да се премести от сградата на МС в сградата на следствието", допълни той.

Неофициално от ГЕРБ смятат, че "всички партии" искат да се състави кабинет, защото никой няма полза от избори. "Дори БСП да повикат малко, то ще бъде театрално по-скоро. Те също не са готови за пресрочен вот", смятат част от депутатите на Борисов. Според други пък позицията на лидера им е "трик", с който да покаже, че много настоява да приеме мажоритарна система, но останалите формации да се откажат. "Защо ние да носим негативи – като ще си играем на популизъм - можем го", казват парламентаристи.

Източник: mediapool.bg

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни