Четвъртък, 23 Март 2023

Понеделник, 19 Декември 2016 10:04

Реформаторите на финални преговори с ГЕРБ

Представители на Реформаторския блок и ГЕРБ ще седнат днес за последен път на масата за преговори за съставяне на кабинет в рамките на 43-то Народно събрание. От най-голямата политическа сила са поставили условия да се приемат гласовете от референдума, за да подкрепят реформаторите. Категорично обаче Бойко Борисов няма да е премиер в нов кабинет. А Реформаторите настояват да се приеме антикорупционният им закон.

Утре изтича срокът, в който те официално трябва да кажат на президента: ще съставят правителство или ще върнат мандата. Реформаторите са третата и последна политическа сила, която получава шанс от държавния глава да състави кабинет. Ако тя го отхвърли, страната тръгва към предсрочни избори най-рано в края на март.

„Освен едрите политически формати, принципна подкрепа или не подкрепа имат значение детайлите - персонален състав, министър-председател и т.н. В разговора преди не можахме да коментираме единствените възможни два аргумента защо евентуално може да бъде дадена подобна подкрепа. Първото е, за да има известно парламентарно време. Вторият аргумент е да се избегне пародията, че за три месеца и половина в България ще има четири правителства", заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„Ние върнахме мандата, който ни беше даден. Нито аз, нито колегите ми ще сформираме правителство, нито ще участваме", заяви той.

„Силно съм скептичен, че в парламент, избран с подобна мажоритарна система, ще има ясно лидираща политическа сила. По-скоро преценката ми е, че ще се случи силно дефрагментиран парламент. Технология на консенсуса е до какво ще се стигне - до буквално прилагане на резултата от референдума или до някакъв вид компромис. Но за мен ще е грешка волята на народа, изразено в референдума, да не бъде отразена в изборните правила", прогнозира Томислав Дончев.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни