Четвъртък, 23 Март 2023

Вторник, 27 Декември 2016 09:47

Днес е Стефановден (Св. първомъченик и архидякон Стефан. Преп. Теодор Начертаний)

Стефановден е последният празник за годината и дедите ни вярвали, че с този ден се затваря кръгът на старата година.

Днес, на третия ден след Рождество, е денят на Свети Стефан, смятан за един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след възкресението му. Култът към този светец е голям, почитта към него - също. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на христянската вяра. Житието му разказва, че притеснени от нарастващия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога и по този начин го осъдили. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде богу дух, Свети Стефан се помолил "Господи, не им зачитай този грях", разказва още житието на светията. През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефановден е последният празник за годината и дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръгът на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия - свинско с кисело зеле, баница с месо. По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си.
От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни - жените не бива да метат, перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела. Не се ходи навън през ноща, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.
На места в Средна и Северна България, вместо на 31 декември, именно на Стефановден се спазвал обичаят ладуване. Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було. На другия ден мома облечена като булка, вади една по една китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки) предвещавала кой за какъв момък ще се омъжи.
Името Стефан означава венец. Имен ден имат всички с имена: Стефан, Стефка, Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Стойчо, Стоимен.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни