Сряда, 31 Май 2023

Сряда, 28 Декември 2016 09:44

Как да се предпазим от грипа?

Броят на заболелите у нас непрекъснато се увеличава

Броят на заболелите от грип у нас непрекъснато се увеличава, като в Перник вече обявиха грипна епидемия, а Пловдив и Хасково са в готовност за това.

Пред bTV общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова разказа, че върлуващият вирус се характеризира с висока температура, болка в мускулите и ставите, силна хрема, суха кашлица, болка в гърлото.

Броят на заболелите рязко е скочил около Коледните тържества, когато е имало събирания на много хора – например в детските градини.

Податливи на грипа са всички, но при децата до седемгодишна възраст по-често се появяват усложнения, каза д-р Николова.

За предпазване от вируса тя препоръча да се носи маска на лицето, която да се сменя на всеки два часа.

Тя подчерта, че най-големият проблем е, че хората решават да се самолекуват с антибиотици, а „на вируса антиботикът не действа – не може да излекуваш вирус дори с много силен антибиотик“.

Д-р Николова препоръча на пациентите да не се самолекуват при висока температура, а да се прегледат при специалист.

По думите ѝ, ако сте си направили противогрипна ваксина или сте направили каквото и да е за повишаване на имунната система, вече сте по-защитени от вирусите, които ще се появят през този сезон.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 28 Декември 2016 09:44
  Имунолог: Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет

  Доц. Снежина Михайлова посъветва хората да се ваксинират за грип и да пият витамини

  Преболедувалите коронавирус изграждат имунитет. Не е ясно обаче за колко време. Това заяви в ефира на Нова телевизия имунологът в УМБАЛ „Александровска“ доц. Снежина Михайлова. По думите й стресът влияе на имунната система.

  „Последният месец действително има увеличение на броя на тестваните. Прави впечатление, че се обхващат все по-големи групи от населението. Разболяват се повече млади хора, защото те повече пътуват, срещат се с много хора, откакто част от забраните паднаха”, каза още специалистът. Тя посъветва хората да се ваксинират за грип и да пият витамини.

  „Не мога да кажа какво би се случило, ако човек се зарази едновременно с коронавирус и обикновен грип. Тепърва ще проучваме”, категорична е Михайлова.

 • Сряда, 28 Декември 2016 09:44
  Доц. Андрей Чорбанов: Коронавирусът се предава само от човек на човек в интимен контакт

  По думите му, много се е спекулирало с това колко дълго живее вирусът извън нашия организъм, а накрая се е оказало, че той не се задържа и разпространява чрез повърхности

 • Сряда, 28 Декември 2016 09:44
  Доц. Мангъров: 600 болни и 22-ма умрели не са нищо особено

  Да се затвори цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка. Това, което се случва сега, се е случвало многократно в миналото. Нищо особено няма да се случи, няма да бъде Армагедон, убеден е началникът на детското отделение в Инфекциозна болница

   

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни