Неделя, 29 Май 2022

Четвъртък, 29 Декември 2016 10:20

Прокуратурата в България проверява фактите за доставка на български боеприпаси за Сирия

Доставчик на боеприпаси е частната българска оръжейна фирма "Аркус", производител е военният завод "ВМЗ-Сопот", съобщава ТАСС, позовавайки се на в-к "Труд".
Районната прокуратура в Горна Оряховица е започнала проверка за използването на български патрони и ракети от терористите в Сирия, пише вестник "Труд".


По данни на вестника, доставчик на боеприпасите е частната българска оръжейна фирма "Аркус" от Лясковец, а производител - военният завод "ВМЗ-Сопот". Отбелязва се, че боеприпасите са изнесени от България през юли и октомври 2015 г. На 13 декември изданието съобщава, че в складовете на терористите в Алепо са открити повече от 2 милиона броя патрони за тежки картечници и четири хиляди ракети за ракетни установки "Град", произведени в България. Прокуратурата и полицията в момента проверяват доколко дейностите на компанията отговарят на изискванията на лиценза за производство и продажба на оръжия, пише ТАСС.
От военното предприятие са иззети справки и документи, от Министерство на отбраната ще бъде изискана пълна информация. "В момента, нарушения не са установени. Ако в хода на проверката бъдат открити данни за престъпление, ще бъде открито наказателно дело", е съобщила прокуратурата в Горна Оряховица.
На брифинг в Москва директорът на Департамента за информация и печат на руското външно министерство Мария Захарова, въз основа на публикуваната информация, призова "евроатлантическите критици по-малко да говорят, повече да предприемат реални мерки за предотвратяване на доставката на оръжия за терористи". "Цялата спомената продукция се произвежда по просрочени съветски лицензи, които навремето са били предадени на България“, продължава тя. „Бих искала да подчертая, че от края на 1990 г. Руската федерация води със София преговори за сключване на двустранно междуправителствено споразумение в областта на лицензирането, което преди всичко би регламентирало износа на военно оборудване за трети страни. За съжаление, българската страна не бърза да го подпише", итира ТАСС Захарова.
"Очевидно тази нерегламентираност по тези проблеми напълно устройва определени представители на България“, отбелязва Захарова. „Разбира се, позицията е удобна - продаваме на някоя държава, която не използва руско въоръжение и военна техника, а къде посредникът ще прехвърли продукцията - нима за българските производители не е важно? Става дума не за щифтове, а за търговия със смъртоносна стока, от която загива и цивилното население на Сирия, за съдбата на което е толкова загрижен Европейският съюз".

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни