Вторник, 21 Март 2023

Петък, 30 Декември 2016 13:37

7 ЗАДАЧИ ПРЕД ЕДНА НОВА, РАДИКАЛНА ЛЕВИЦА

В България - най-бедната страна в ЕС и с най-нещастното население в съюза, непрекъснато се раждат нови десни проекти или се прави опит за удължаване срока на годност на изхабени леви начинания. Обществото се нуждае от нова, радикална левица.

Тя трябва да:

1. Представлява интересите на бедните, безработните, работниците, прекариата, интелигенцията и, разбира се, на младите хора, мнозина от които имат социално мислене, но културният им код е несъвместим с този на соцпартията.

2. Бори се за социална държава, вкл. с чувствително нарастване дела на преразпределяните публични блага (една от мерките е въвеждане на истинско прогресивно подоходно облагане).

3. Залага на иновативните производства чрез пряко участие на държавата в тези сфери; стимулира развитието на кооперативите - не само в селското стопанство, но и в областта на услугите.

4. Води безкомпромисна борба срещу олигархията, корупцията и е "за" работеща реформа на съдебната система (в тази сфера може да си партнира с новото дясно).

5. Има разумно отношение към мигрантския проблем (толерантност към бежанците от войната в Сирия и твърд курс към икономическите мигранти от Афганистан, Ирак и др.)

6. Отстоява българския национален интерес в отношенията в ЕС, с НАТО и Русия.

7. Произвежда радикален политически дискурс, който сочи истинските врагове на онеправданите - олигарсите, техните политически слуги и световния неолиберален ред, като същевремонно вдъхва надежда с позитивни емоции за едно по-добро бъдеще. На 30 декември 2016 г. много от тези неща май изглеждат в сферата на фантастиката. Но защо пък да не помечтаем? Или както е казал народът: Нова година - нов късмет!

Автор: Иво Инджов, фейсбук

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни