Четвъртък, 23 Март 2023

Понеделник, 09 Януари 2017 14:55

Валери Найденов: Путин щеше да е по-доволен от Хилари

Светът е изтръпнал от ужасната новина, че Путин провалил Хилари на изборите, за да назначи своята кукла на конци Тръмп. Ако е така, значи си е вкарал автогол. Я да помислим кой е по-изгоден за Путин – Хилари или Тръмп?

Тъкмо Хилари и Обама възродиха Кремъл като световна сила и превърнаха Путин в едва ли не най-ловкия играч на планетата. При Хилари той може да очаква още от същото.

За какво тогава му е Тръмп?

В очите на Запада Путин има 2 големи “гряха” - Сирия и Украйна.

Да започнем със Сирия. Хаосът там бе създаден лично от Хилари, а намесата на Русия бе предварително уговорена с Обама, който изведнъж се уплаши, че всеки момент Сирия ще се превърне в джихадистки халифат. И пак той ще е виновен. Но за да оцелее, на Асад му трябваше повече пехота, не само руски самолети.

Тя пък му бе представена от Иран и ливанската милиция “Хизбула”.

Именно Обама подписа договора, който свали санкциите от Иран, върна му парите, развърза му ръцете и го превърна в мощен регионален играч. Републиканците бяха категорично против договора, те така и не го ратифицираха, а Тръмп обещава да го отмени.

Е, кой е по-изгоден за Путин?

Естествено, че не е Тръмп.

При Хилари договорът остава и Кремъл ще има силен партньор в лицето на Техеран. При Тръмп САЩ ще развалят договора и после ще притиснат Иран да се изтегли и от Сирия, и от Ирак. И всички усилия на руските “космически сили” ще отидат бадева.

А какво да кажем за Турция?

Преди Хилари и Обама тя бе непоклатим съюзник на САЩ. Сега Ердоган е едва ли не враг на Белия дом и партньор на Путин. В момента Русия, Иран и Турция се опитват да договорят баницата в Сирия без участието на САЩ, пълен абсурд преди 2-3 години.

Тръмп явно смята да върне Ердоган в лоното на САЩ.

Неслучайно той избра за свой съветник по националната сигурност генерал Майкъл Флин, който до вчера бе официален лобист на Турция във Вашингтон. Ако Флин възстанови лоялността на Турция, Путин ще претърпи жесток удар.

От друга страна, Тръмп обещава веднага да премахне “Ислямска държава”. Как? Не казва. Но ако се замислим, това означава да вкара в Сирия и Ирак поне 50-100 хиляди американски пехотинци. Тогава САЩ отново поемат района в ръцете си и всички останали трябва или да помагат, или да се махат.

Сега хаосът в Сирия, Либия и Ирак принуждава регионалните играчи да търсят някаква опора в Русия. Но този хаос бе създаден именно от Хилари и Обама.

При Хилари САЩ насърчиха цветната революция, която свали техния верен съюзник Хосни Мубарак в Египет. След това не подкрепиха новия военен диктатор Абдел Фатах Сиси. Някак си излиза, че Белият дом е бил на страната на мюсюлманското братство. В резултат днес Египет отново купува руско оръжие...

И ако американската политика за Близкия изток продължи по вектора Обама-Хилари, нищо чудно Москва да си върне позициите в района от времето на СССР.

Кое е по-изгодно за Путин?

А сега - Украйна Каквото и мислим по въпроса, едно е безспорно - Русия получи Крим и засега няма изгледи да го върне. И това стана благодарение на престараването на Хилари и Обама. В началото на 2014 г. проруският режим на Янукович и без това падаше.

С помощта на Европа и Москва партиите се бяха договорили за цивилизован преход - оставка на Янукович, нови избори и т. н. Тогава Виктория Нюланд, емисарката на Държавния департамент, произнесе знаменитата фраза Fuck the EU - и смяната стана насилствено.

Депутатите от “Партия на регионите” бяха бити и прогонени, а някои дори убити. Най-голямата партия в страната изведнъж се изпари. Срещу руските протестъри в Одеса бе организиран погром, убити бяха поне 40 човека (някои ги смятат над 150). Много естествено, че руските украинци настръхнаха и поискаха да се отцепят. Това доведе до референдума в Крим и присъединяването му към Русия.

Ако не беш това Fuck the EU, в Киев днес пак щяха да управляват прозападните политици, но в Донбас нямаше да има война и Крим щеше да е още украински.

Едно от обвиненията е, че Путин вбива клин в ЕС Но това, което най-много разединява Европа днес, е нашествието на милиони млади мъже от Близкия изток и Северна Африка. Ако Кадафи си беше на мястото, ако Сирия бе спокойна и ако Обама не бе обидил Ердоган, това нашествие просто нямаше да го има. Така че ако Путин иска да разцепи Европа докрай, той би трябвало да заложи на Хилари.

Къде гледат кремълските експерти?

Концепцията на експертите от Белия дом бе чрез санкции да се настроят руските олигарси против Путин, та да го свалят. Гениално. Само че който познава Русия, знае, че руснакът има висока търпимост към болки и лишения и винаги се мобилизира, когато страната е изправена пред външен враг.

И обратното – когато Западът е приятел на Русия, руснакът се отпуска и губи своята бдителност. Преди Хилари САЩ имаха огромно влияние в руската администрация и руските политически партии. После Хилари обяви “рестарт” в отношенията и се опита да предотврати преизбирането на Путин за президент. Рейтингът му веднага тръгна нагоре, а този на опозицията – надолу.

След украинските събития Путин стана полубог, а опозицията се маргинализира. Започна прочистване на “петата колона”. Още едно управление на Клинтън и Путин щеше да е монарх самодържец.

Парадоксът е, че на думи “ястребите” в САЩ са републиканците. Но след Рузвелт Русия винаги се е разбирала по-добре с тях, в резултат на което винаги се е оказвала прекарана, со кротце и со благо.

Например “разведряването” през 70-те години стана при управлението на Никсън и неговия добродушен емисар Кисинджър. Тогава обаче САЩ успяха да разделят Китай от СССР и да ги скарат, като междувременно извъртяха преврата срещу марксистите в Чили.

Така геостратегическото положение на Русия се срина наполовина. Следващото сприятеляване на Вашингтон с Москва стана при Роналд Рейгън и неговия наследник, Буш-старши. Тогава пък се разпадна СССР.

Чак при демократа Бил Клинтън Русия се прости с гнилата американофилия и здравите сили помолиха Елцин да отстъпи кормилото на Путин.

И така нататък.

Правилото е, че Вашингтон винаги печели от “затоплянето”, а Кремъл - от замразяването. Като притиснаха и Русия, и Китай, дуетът Хилари-Обама ги принудиха да се сближат отново, а и Турция им стана партньор по неволя.

Логично е Путин да предпочита това да продължи, за да възникне накрая любимата му “Евразия”. Нещо повече, именно при демократите Белият дом се изпокара с Пентагона. През 2012 г. Обама наказа и уволни поне 20 висши офицери, генерали и адмирали, които бяха против прибързаното изтегляне от Ирак и Афганистан.

От своя страна Тръмп напълни проектокабинета си с уволнени при Обама генерали - като започнем от съветника по сигурността и завършим с министъра на отбраната. Главният аргумент на противниците на Тръмп е, че неговият държавен секретар, шефът на “Ексон” Рекс Тилърсън, бил едва ли не руски агент.

Я попитайте обаче руския мужик! Ако има нещо, което той люто мрази и ненавижда, то е приватизацията на нефтените находища при Елцин. Оставете този Тилърсън да помогне братски за приватизацията на “Роснефт” (което той явно желае) и ще видите как бързо залязва звездата на Путин.

Така че нещата не са това, което изглеждат.

Между Русия и САЩ любовта винаги се е превръщала в омраза, а омразата – в нездрава любов. Така ще стане и сега.

Текст: Валери Найденов

Източник: 24 часа

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни