Четвъртък, 08 Юни 2023

Понеделник, 30 Януари 2017 09:50

Няма никакъв проблем Корнелия Нинова да обещава. Дори гаджетата на Григор Димитров знаят, че следващото управление ще е коалиционно и ако БСП е в него, две трети от обещанията й няма се сбъднат

Лидерът на БСП задмина Марешки и е на път да бие Бареков по предизборни обещания. Гадното е, че пренебрегва малки, но потребни и изпълними неща

Нинова развърза торбата с обещания далеч преди официалния старт на предизборната кампания
Тези дни една политическа кариера достигна своя връх. "Дошло е време БСП да управлява. Нося отговорността да бъда премиер", рече в парламента Корнелия Нинова. Така една дама, чийто кариерен пик е зам.-министър, отстранена след скандали (аферата "Фронтиер"), и лидер на изпадналата в нокдаун до вчера БСП, направи официална заявка за министър-председател.

Кой би го предположил преди година? Не е зле с оглед на ироничния ход на историята, нали? А историята може да ни предложи още чудатости - върхът да се окаже временен и Нинова наистина да стане премиер.

Преди да се случи това, на БСП й трябват избиратели. Те, макар да нарастват според социологическите проучвания, в никакъв случай не са много повече от тези на ГЕРБ. Но това не е чак такъв голям проблем - прагматичната Нинова очевидно знае как да привлече нови избиратели. Ползва доказани модели - обещания.

Колкото повече, невероятни и на едро, толкова по-добре. Започна от "Ще направим българите пак 8 млн.", стигнала е до - "По пътищата и магистралите ще има само обработваеми земи"... Остана да обещае връщане на казармата и НРБ (второто се подразбира), за да стигне Николай Бареков от кандидатдепутатския период. Веселин Марешки скоростно бе задминат. Той "отпуска" по 1000 лв. на новородено, при Нинова офертата е 50 лв. данъчен бонус - не за бебета, а по принцип, което за 12 месеца при 2 деца прави средностатистическото българско семейство и богато, и доста социалистическо в мечтите.

Няма никакъв проблем Корнелия Нинова да обещава. Дори гаджетата на Григор Димитров знаят, че следващото управление ще е коалиционно и ако БСП е в него, две трети от обещанията й няма се сбъднат. Като мотив ще се ползва именно коалицията, в която "всеки трябва да отстъпи от себе си". Цялата тази работа е не просто смешна, ами и гадна, защото една управлаваща партия наистина може да направи много за избирателите си и хората въобще. Много - с малки стъпки. Без да обещава от птиче мляко, а само изпълнимото. Точно такива заявки обаче не чуваме. Да не би защото не са от универсалната "съкровищница" за масов лов на все по-отчаяната и оглупяваща електорална маса?

Така например не чуваме нищо по отношение на огромен болезнен проблем за хиляди млади семейства - сумата на майчинските.

Не е ли темата право в целта, в сърцето на докрината "Българите - 8 млн!" Майчинските при втората година са унизително по-ниски от минималната заплата (340 лв. срещу 460 лв.), а дори и скъпо платеното обезщетение през първата година масово е не повече от 400-500 лв. (90% от осигурителния доход). Никой нормален човек не тръгва да прави деца съобразно семейния портфейл, но 400 лв. доход за издръжка на малко дете е непонятно ненормална сума, всякакви сравнения със западни държави са неуместни (там заплатата на таткото стига и за изхранване на бабите). Вместо това БСП ще ни прави 8 милиона, като отпуска безлихвени заеми на млади семейства при покупка на жилище!? Кога най-после ще се разбере, че от заеми в България богатеят само кредитните милионери?

Споменатите по-горе отстъпки за 50 лв. на дете месечно са визирани от БСП като приспадане от данъка върху общия доход. Има нещо притеснително. Ставката е ниска - 10%, още по-ниски са реално плащаните като налог суми спрямо дохода. 50 лв. за две деца правят 1200 лв. на година на семейство - твърде много спрямо плащания данък. Едва ли бонусът "50 лв. на дете" е постижим. Вместо да произвежда такива абракадабри, БСП може да пренасочи поне част от този ресурс към майчинските - защото наистина разходите в най-ранна детска възраст са непосилни (едни пюрета костват 200 на месец, ами памперсите?).

В областта на образованието партията обещава "промяна на философията на делегираните бюджети". И се почва едно мънкане от образователните й експерти (Анелия Клисарова) - как да "ги усъвършенстваме, променим съобразно резултатите" и т.н. Никакво усъвършенстване на делегираните бюджети няма да подобри нещата в училище, никакви ремонти и пренастройки няма да помогнат (трябва да се премахнат, но за този разговор е рано, жалко за високата цена). БСП обаче може да предложи прости и изпълними неща

Хората ще я чуят и разберат. Като например: фиксиране на максимално тегло на училищната раница при малките (не е смешно, с една наредба и глоби може да се постигнат чудеса); или пък промяна на новия просветен закон в частта му за транспортните учителските разходи - заради депутатското безумие (няма дълбок замисъл, просто безумие) хиляди преподаватели в момента дават по 50, 100 и повече лева от заплатите си, ако училището е в град с над 5000 жители, а те не живеят там. Която и партия да заговори на прост език, да живее с уж битовите проблеми, би била полезна. Коя следва да го прави, ако не лявата?

Не, БСП в момента не е полезна, защото произвежда лозунгарство - премахване на клошарите (ех, клети писачи на речи!), връщане на емигрантите (?!?), депутатите да слязат от лимузините (колко въпросителни да сложим...), повече пари за земеделци, пенсионери, безплатно лечение... Хванете телефона, намерете в указателя "Позитано" 20, наберете... И поискайте нещо от Корнелия Нинова, тя ще ви го даде.

Освен лов на избиратели има още две причини, поради които БСП и Нинова говорят всичките тези работи. Не се ли досещате? Първата е, че БСП е само дефинитивно лява.

Огромният фабричен шум заглушава сърдечния - да не се види, че тупа в дясно. Втората причина е, че този разговор измества другия - за коалициите. Преди 3 дни социолозите казаха, че коалиция с ГЕРБ се подкрепя от 5% от българите, с ДПС - от 4%. Колкото темата да е следизборна, знае се, че БСП е пред един от тези варианти. Друг няма. Вие ако сте лидер на тази партия и искате да сте премиер, какъв избор имате, освен да говорите глупости?

Текст: Диян Божидаров

Източник: СЕГА

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни