Четвъртък, 08 Юни 2023

Неделя, 26 Април 2020 08:59

„Не се сближавай с хора, чиято съвест е прекалено гъвкава”

Йожен Дьолакроа (26.04.1789 – 13.08.1863) е един от най-изтъкнатите представители на романтизма сред френските художници

 

Любопитна подробност за него е, че съществува съмнение истинският му баща да е политикът и дипломат Шарл Морис дьо Талейран, който е приятел на семейството и на когото той прилича по външност и характер.

"Свободата води народа"

Дьолакроа се обучава при Пиер Нарцис Герен в неокласическия стил на Жак-Луи Давид, но е силно повлиян от по-яркия и богат стил на фламандския художник Петер Паул Рубенс и от съвременника си Теодор Жерико, който е смятан за основоположник на романтизма в живописта.

Платната на Дьолакроа са вдъхновени предимно от исторически и литературни сюжети, от произведенията на Уилям Шекспир, Йохан фон Гьоте, Джордж Гордън Байрон, Уолтър Скот.

През 1830 г. под влияние на Юлската революция във Франция, Дьолакроа рисува прочутата картина „Свободата води народа“ („Свобода на барикадите“). Тя изобразява алегоричната фигура на свободата близо до реалните участници във въстанието. Това платно често е бъркано от незапознатите с историята като символ на Великата Френска революция, примери за което има и в съвсем неотдавнашни събития и в България.

Живописната система на Йожен Дьолакроа представлява нова стъпка в развитието на френската живопис. Художникът използва цветът като емоционален израз. Той е един от първите, които прилагат принципа за разлагане на цветовете, системата от допълнителни тонове, цветните сенки и отражения. Макар и в конфликт, той оказва силно влияние върху художниците импресионисти и постимпресионисти, както и върху стила на модерното изкуство на ХХ в.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни