Неделя, 14 Август 2022

Петък, 08 Май 2020 10:49

Фернандел - добрякът с незабравима усмивка

Един истински рицар на изкуството

Един от най- емблематичните и обичани от публиката френски комици - Фернан Жозеф Дезире Контанден, любим на целия свят под името Фернандел, е роден на 8 май 1903г. в Марсилия.

Първите думи, които чува при дебютните си стъпки на сцената са: "Ужасни зъби! Няма да стане. По-добре не се залъгвайте.“ Но въпреки това, той не се отказва и се превръща в любимец на публиката. Може би защото на екрана играе самия себе си – простодушен добряк, който се препъва в житейските камъни, но никога не губи лъчезарната си усмивка. Или защото успява да запази своята специфичност и да блести със собствена светлина.

Получава артистичното си име в кабаре "Елдорадо" в Ница, където пее вечер. По това време той е на 19, има професионален договор с кабарето и е уверен, че мястото му е в сърцата на зрителите. Освен това, току-що се е оженил за любовта на живота си - Ариета Манс. Той е "нейният Фернан" и това прозвище се превръща в негово артистично име. Отбелязва с червено датата на новото си раждане.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

За кратко време Фернандел навлиза в артистичните кръгове, почти на шега. Не е особено комплексиран от външността си, но все пак знае, че трудно може да мине за хубавец. Точно грубоватата му външност е щастливата му карта. Режисьорите постепенно разбират, че талантът му е златна мина. Бликащата виталност, незлобливият хумор и отстъпчивият характер го правят желана компания и от колегите му, а това е успех, често пъти по-труден и от професионалните постижения в тези среди. В кръгове, където завистта е нещо обичайно, Фернандел е един от малцината, които имат много приятели. Само един-единствен път в пресата се появява наистина обидно мнение за него. След полицейската комедия "Le mystere Sent-Vales" (1944) в един вестникарски материал го посъветвали "да си застрахова зъбите, тъй като талантът му се намира в пряка зависимост от тяхното състояние. Смехът му наподобява на цвиленето на ужасена кобила, попаднала в пожар". Но грозното подмятане не попречило нито на него като актьор, нито на публиката да го обича.

Няколко пъти кариерата му прекъсва, защото актьорът е мобилизиран, но не му се наложило да стреля и го освобождавали от караул, защото събирал зяпачи и внасял смут в редиците на армията с песните си.

Сред най-забележителните филми на актьора е "Балното тефтерче" от 1937 г. на Жулиен Дювие, който е отличен на фестивала във Венеция като най-добър чуждоезичен филм. През 1942, 1943 и 1951 той е в ролята на режисьор - снима три филма, най- популярният от които е "Простак". През 1951 г. Фернандел участва във филмa "Малкият свят на Дон Камило", който положил началото на шест филма за селският пастор Дон Камило. През 1952 година комикът получава медал и орден на Почетния легион за граждански заслуги. По същото време Фернандел е на турне из Европа, САЩ и Канада, приет е от римския папа и получава премията на името на Куртелен, което е най-престижната награда за един комик. Гласът му вече звучи навсякъде във Франция. През 1963 г. актьорът заедно с Жан Габен създава кинокъща ГАФЕР (Gabin et FErnandel) и продуцира филмът "Трудна възраст" - за двама старци. След смъртта на Фернандел студията продуцира още два филма и престава да съществува.

До смъртта си през 1971г. от рак на белите дробове Фернандел се снима в близо 150 филма.
"От този свят си отиде един от най-великите комици на всички времена. Един истински рицар на изкуството", пише в. "Монд" на своята първа страница за смъртта му.

Илиана Николова

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни