Понеделник, 15 Август 2022

Неделя, 10 Май 2020 11:30

Фред Астер: Аз танцувам – това е всичко!

Човекът, който винаги пееше под дъжда, е роден на днешната дата, 10 май, преди 121 години

Фред Астер се ражда на 10 май 1899 г., за да се превърне в най-великия танцьор сред кинозвездите и най-голямата звезда сред танцьорите.

Фамилното му име Астер всъщност е псевдоним, използван от Фред и неговата сестра Адел за техните участия във водевил още през 1905 г. Семейна легенда го свързва с някакъв техен чичо, когото наричали Л’Астер. Истинската фамилия на знаменития танцьор и актьор е Аустерлиц. Произхожда от фамилия на емигранти от Австрия.

Мнозина навярно си спомнят великолепния филм на Фелини „Джинджър и Фред“, но едва ли са чак толкова много онези, които знаят, че реалните прототипи на образите, пресъздадени на екрана от Марчело Мастрояни и Джулиета Мазина са превъзходните танцьори Фред Астер и Джинджър Роджърс.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Двамата са най-прочутата танцова двойка в американското кино през 30-те години на миналия век. Те нямат равни на себе си и през следващите десетилетия от историята на киното.  Водещият в дуета винаги е Астер, макар партньорката му да не отстъпва на неговия гений.

Медиите раздухват слуха, че двамата не можели да се търпят. Джинджър винаги го е отричала, но все пак така и не споделя нищо за личните си отношения с Фред.

След филма „Полет до Рио“ звездната двойка жъне успехи и с филми като „Цилиндър“ (1935), „Времето на суинга“ (1936), „Ще танцуваме ли?“ (1937), „Историята на Върнън и Айрин Касъл“ (1939).

През 1959 г. Фред Астер публикува мемоарите си „Стъпки във времето“. В книгата той пише за „своята философия на танца“:„Що се отнася до еволюцията на танца, неговата история и философия, то по този въпрос аз не зная повече, отколкото за кинескопа, който произвежда един образ, т.е. всъщност абсолютно нищо. Нямам никакво желание да доказвам на когото и да било какво може да бъде танцът. Аз никога не съм използвал танца като отричане или като средство да се изразя. Аз танцувам – това е всичко.“

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни