Понеделник, 27 Март 2023

Петък, 29 Май 2020 14:56

„Това, което наричаме "провал", не е да паднеш, а да останеш долу”

Мери Пикфорд е канадска актриса, носител на „Оскар“ за „най-добра женска роля“ през 1929 година, една от най-големите звезди на нямото кино.

Класирана е на 24-то място от Американския филмов институт в списъка на най-големите актриси за всички времена. Тя е първата актриса, която получава повече от един милион долара годишно. Тя също така обаче е една от многото холивудски актриси, които не могат да направят прехода към звука в киното и престава да се снима през 1933 г.

 

Мери Пикфорд среща за първи път известния актьор Дъглас Феърбанкс през 1916 г. и скоро двамата започват интимна връзка. През 1917-а двойката се присъединява към инициативата на един от най-добрите приятели на Феърбанкс - Чарли Чаплин, в продажбата на военни облигации, които продават обикаляйки САЩ с влак. Мери Пикфорд и Чаплин са двете най-високо платени кино звезди в Холивуд по това време. За да се съкрати астрономическите заплати на тези звезди, големите кино студия се опитват да монополизират дистрибуцията и изложенията.

С Дъглас Феърбанкс и Чарли Чаплин

По тази причина, за да избегнат контрола от студията и за да запазят своята независимост, Феърбанкс, Пикфорд, Чаплин и Дейвид Грифит формират новата киностудия United Artists, през 1919 г., с което създават и своя собствена дистрибуция и получават пълен творчески контрол върху своите филми и печалбите, генерирани от тях.

С първия си съпруг Оуен Мур

През 1918 година, Феърбанкс и съпругата му Анна Съли са започнали процедура на развод, като двамата официално прекратяват брака си през 1919 година.
Феърбанкс иска Пикфорд да стане негова жена, но тя все още е омъжена за актьора Оуен Мур. Дъглас ѝ поставя ултиматум да се разведе. Скоро след това тя получава бърз развод в малкия град в щата Невада - Минден, на 2 март 1920 година. Двойката се жени почти светкавично на 28 март, седмица след извоюваната свобода. Разводът на Пикфорд и Мур е оспорен от законодателите на щата Невада, като спорът не е уреден до 1922 година. Въпреки че законодателите се противопоставят на брака на двете кино звезди, двамата заминават на меден месец в Европа, посещавайки Лондон и Париж. Двамата са посрещнати от огромни тълпи почитатели в двата европейски мегаполиса, ставайки първите две Холивудски знаменитости, които се свързват в брак.

С Дъглас Феърбанкс при обиколката им в Европа

През 1929 г. Феърбанкс и Пикфорд поставят отпечатъци от ръката и крака си в мокър цимент в новооткрития „Китайски театър на Груман“ в Холивуд, с което дават началото на церемонията по удостояване със звезди в Алята на славата.
Нямото кино все повече е измествано от аудиопродукциите и Пикфорд и Феърбанкс избират да направят първия си джойнт венчър, играейки Петручио и Кейт във филма по Шекспир „Укротяване на опърничавата”.

 

С Дъглас Феърбанкс при обиколката им в Европа

Но тяхната епоха е безвъвратно отминала, бъдещето не принадлежи на божествената Мери, но миналото й и досега впечатлява от старите ленти не само киноманите. Просто тя не остава долу или встрани – вместо актьорската, развива успешно продуцентската си дейност до началото на 50-те години на миналия век.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни