Понеделник, 27 Март 2023

Понеделник, 01 Юни 2020 13:29

Морган Фрийман: Обаянието е главното ми оръжие

Факти от живота на актьора и още цитати

Казват за него, че е философ и в живота, и в работата си. Личи му, че се чувства удобно в кожата си, въпреки, че с лекота се превъплътява в ролите и на злодей, и на спасител. Морган Фрийман е роден на 1 юни 1937 в Мемфис.  Започва да мечтае да стане актьор като тийнейджър. В началото на 60-те години се премества да живее в Лос Анджелис, Калифорния и работи като писар в „Лос Анджелис Комюнити Колидж“. През 1964-та е танцьор на панаира в Ню Йорк. През 1967-ма участва в мюзикъла „Хелоу, Доли”. През 70-те години играе главно в сапунени опери. В началото на 80-те години Фрийман започва да участва в кино-филми, а първата му сериозна роля е в „ Да возиш мис Дейзи”.  Днес той е изиграл повече от 50 роли, носител е на Оскар и две награди Златен глобус.

В Индия го объркали с Нелсън Мандела – поставили негова снимка на мемориала в чест на южноафриканския политик. От друга страна, по време на една конференция към Кофи Анан се приближил човек и помолил: „Господин Фрийман, може ли автограф?”. Политикът не се обидил, написал на листа „Морган Фрийман” и подарил огромна холивудска усмивка на почитателя. Самият Фрийман не дава автографи, предпочита да се снима с феновете си. "Не давам автографи, това е загуба на време, но не отказвам фотографии. Приятно е да докоснеш нечия ръка или да прегърнеш хубава дама. Все пак мисля, че дължа нещо повече на публиката от добри роли", казва той.

Програмата му явно е толкова наситена, че заспива в ефир – по време на представянето на филма „Зрителна измама” той просто заспал. Умората му се превърнала в  световна сензация – обсъждана е дни наред. Едно е ясно: 80- годишен актьор в сутрешен блок явно не е добро маркетингово решение.

В Туитър актьорът става жертва на киберизмама – било разпространено съобщение за смъртта му, а непроверената информация за часове обиколила света. Милиони почитатели препредавали неверния слух, докато CNN не публикувала официално опровержение.

Фрийман е бил женен четири пъти и има четири деца – двама сина и две дъщери, една от които осиновена. Не обича да обсъжда личния си живот – смята, че таблоидите ограбват личното му пространство. Всичките му бракове са неуспешни. Последната му съпруга го изоставя през 2012г. заради подозрения за връзка с 27- годишната му приемна внучка. Фрийман и обвинената ЕʼДена Хайнс опровергават слуховете. През 2015г. Хайнс е нападната и пронизана многократно с нож от приятеля си, който смятал, че в нея се е вселил дяволът. Загива от раните си. Фрийман нарича смъртта ѝ „трагична и безсмислена”. "Светът няма да узнае за нейната артистичност и талант и колко много можеше тя да предложи", казва той в разпространено изявление.

Няколко цитата от актьора:

„Най-големият ми страх са конфликтите. Няма нищо по-ужасно от тях. Никога не съм се бил и не смятам тепърва да го правя.”

„Време е хората да започнат да разбират посланията, които им изпраща екранът.”

„Не ме интересува кой седи в режисьорския стол - аз мога да върша работата си.”

„Животът е игра, и аз съм много добър в нея.”

„Не е трудно да си актьор, къде по-трудно е да станеш такъв!”

„Искате да ме направите щастлив? Дайте ми интересна роля.”

„Обаянието е главното ми оръжие, то винаги побеждава агресията.”

„Трудно ми е да се гледам на екрана – това е скучно.”

„Цял живот съм живял със себе си, знам за себе си всичко. Когато се гледам на екрана – виждам себе си. Отегчително е.”

„Ако си звезда, хората идват и гледат теб. Ако останеш актьор, идват да видят филма, в който играеш.”

„Очевидно е, че съм различен от тези, които идват при мен за съвет. А и аз не толкова давам съвети, колкото изслушвам хората. Добър слушател съм. В повечето случаи хората искат да говорят с някой, който просто мълчи и слуша.”

„Животът беше добър към мен, и аз трябва да съм добър към него. Затова искам да продължавам да живея, да преодолявам трудности, да върша неща, които ме предизвикват.”

 

Илиана Николова

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни