Четвъртък, 08 Юни 2023

Неделя, 07 Юни 2020 09:57

Лиам Нийсън: В света се случват страшни неща, но и прекрасното не е малко

Доброто, злото и съдбата на един ирландец в Холивуд

Той е роден на днешната дата, 7 юни, през 1952 г. в Балимина, Северна Ирландия, с името Уилям Джон Нийсън. Той е ирландец, станал американец. Боксьор, станал един от най-популярните актьори в днешното кино. Лиам Нийсън пази тайните около себе си, защото те са най-примамващото нещо на света.

Роден е в бедно и дълбоко религиозно семейство.  Майка му Катрин била готвачка, а баща му – възпитател в едно от онези католически училища за момчета, за които се носят страховити легенди. Лиам израснал с трите си сестри и отлично се разбирал с тях.

„Израснах с три сестри, съвършено различни по характер – споделя той. – Свикнал съм с женско общество, така, че не се боя от жените. Старая се да запазя добри отношения с всички, дори с бившите приятелки. Знам, че повече от всичко жените уважават в мъжа честността, и искрено се опитвам винаги да съм абсолютно честен в чувствата и отношенията си.“

Като дете помагал в местната църква според традицията, но за разлика от другите, непрекъснато задавал трудни въпроси – за какво сме на този свят? Отговор така и не получил. Майка му настоявала да се занимава с бокс. Той, разбира се, уважил желанието ѝ и сериозно се занимавал, дори бил сигурен, че това ще е бъдещата му професия. Няколко пъти носът му бил чупен, непрестанно имало различни травми, но той упорито продължавал тренировките. „От девет годишен се занимавам с бокс, на 15 ми счупиха носа на ринга, така че съм свикнал – спомня си актьорът. – Всеки ден ходех в залата за тренировки и влагах в това всичко от себе си. Щом трябва...“ . Упоритите тренировки явно са свършили добра работа, защото Лиам печели юношеският шампионат по бокс. Но получава и сериозни травми. Освен бокса, той започва да посещава театралните занимания в училище и да участва в пиесите по молба на своя учител. Тогава не е предполагал колко сериозно ще се окаже това негово занимание в бъдеще. Към ученето като цяло нямал особено влечение – изключили го от Кралския колеж в Белфаст за слаб успех. И той решил да стане шофьор. Но продължил да се занимава и с актьорско майсторство, ходил на прослушвания и кастинги и получавал епизодични роли.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

През 1976-та го приели в трупата на Белфасткия театър, а през 1981 го поканили в Дъблинския театър. Първият филм, в който Лиам се снима, е „Ескалибур“ на Джон Бурман. Актьорът бил неимоверно щастлив, че е получил ролята на Сър Гавин. След нея той започва да се появява в телевизионни и кино-продукции все по-често. Но винаги в малки роли, на втори план. „Вече бях актьор, но съдбата просто не ми даваше време да се подготвя за слава“ – казва той за този труден период. Дългоочакваната слава идва при него едва през 1993 г. с филма „Списъкът на Шиндлер“, за ролята си в който Лиам получава „Златен глобус“. Следват множество роли, в които той се доказва като талант. Печели феновете на фантастиката с "Междузвездни войни: Невидима заплаха", а после пленява женските сърца в "Наистина любов". И през цялото време не престава да играе в театъра. Голямата му мечта остава да изиграе „Вуйчо Ваньо“ на Чехов.

На сцената на Бродуей през 1992г. той среща Наташа Ричардсън, дъщеря на Ванеса Редгрейв и Тони Ричардсън. Не след дълго те се превръщат в идеалната семейна двойка – през 1995 се ражда синът им Майкъл, а година по- късно – Даниел. Двойката преживява съвместно едни щастливи петнайсет години, но през 2009 г. Наташа претърпява инцидент по време на ски и загива от травмите си. Лиам е съкрушен, признава, че е започнал да пие. "Бях стигнал до 3 бутилки на нощ. Накрая си казах: стоп! Това повече не може да продължава. Не употребявам алкохол вече почти година. Казвам го чак сега, понеже не считам, че това е толкова важно за широката публика. Това са лични неща, лична война, която човек трябва да спечели сам -  споделя той. - Ако бях продължил по същия начин, с кариерата ми щеше да бъде свършено. Кой кани пияници за участие във филми?", дава си сметка  актьорът.

Нийсън признава, че смъртта на съпругата му още го измъчва. „Имам чувството, че всеки момент Наташа ще влезе през вратата, много ми липсва" - споделя той и допълва, че подкрепата на приятелите много му е помогнала.

Днес звездата сякаш е намерила отговора на своя детски въпрос. Той прекарва голяма част от времето си със синовете си, които отглежда сам за сега. Надява се те да не поемат по трудния път на актьора.

От скоро се говори, че до него има друга жена, чиято самоличност за сега остава загадка. „Ще се постарая много за нея. Невероятно е колко голямо значение може да има за една жена обикновен букет цветя, чак сега откривам" – казва Нийсън.

„Разбира се, в света се случват страшни неща, но и прекрасното не е малко. Просто не знаем достатъчно за него, но пък сме доста по- добре осведомени за лошото... Най-много от всичко ненавиждам и се боя от расизма. Във всяко негово проявление!“ – обобщава житейската си философия той.

Илиана Николова

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни