Вторник, 30 Май 2023

Четвъртък, 11 Юни 2020 09:35

Един американец по всички паралели и меридиани

83 години след смъртта на Джордж Гершуин музиката му продължава да е безсмъртна

Роден в Ню Йорк, Гершуин отрано показва влечение към музиката и започва да взима уроци по пиано. 15-годишен вече е в музикалния бизнес и се насочва към композицията. Отначало пише песни, но през 1919 г. представя първата си опера „В осем и половина”, която има посредствен успех, но затов пък последвалата я „Ла, ла, Люсил” му носи истинска слава. Забелязва го видния пианист и диригент Пол Уайтмън и му предлага да напише оркестрово произведение за неговите концерти. Само за три седмици се ражда най-популярната творба на Гершуин — „Рапсодия в синьо“, изпълнена на 12 февруари 1924 г. под диригентството на Уайтмън и с участието на автора. Успехът е невероятно голям. Рапсодията е наричана и „Рапсодия в синьо“, и „Рапсодия в стил блуз“. Вярно е и едното, и другото. Наименованието й е дадено от брата на композитора Айра Гершуин. Той посетил една художествена изложба, в която е имало етюди в зелено, етюди в жълто и пр. Играта на думи харесала на композитора (от Blue — синьо, и Blues — блуз), тъй като произведението е изградено върху този вид негърски песни, и името му било оставено така.

Гершуин свири „Концерт за пиано и оркестър във фа“

Оттогава тази бляскава и увличаща творба се смята за класическа в американския джаз. През същата 1924 г. Гершуин създава великолепната оперета „Лейди, бъдете добра”, а година по-късно „Концерт за пиано и оркестър във фа”. Това е оригинално и бликащо от жизненост произведение, което разкрива и друга страна на голямото дарование на композитора. След това се редят оперети, песни, клавирни пиеси и мн. др. През 1928 г. Гершуин написва прочутата си симфония-поема „Един американец в Париж“, която възторгва самия Морис Равел. В поемата са пресъздадени смесените чувства на автора, изпитани по време на посещението му в Париж. „Когато се разхождах по Шан-з-Елизе, аз мислех и за дома си, за реката Хъдзън …“

С брат си Айра (вляво)

Наред с оперетите Гершуин започва да пише и филмова музика, която го прави още по-популярен. Той създава и творби като „Кубинска увертюра“, „Втора рапсодия“ и др. В последните години на своя недълъг живот Гершуин написва най-значителното си произведение — операта „Порги и Бес“, която е първата американска национална опера.

Гершуин умира на 11 юни 1937 г. в Ню Йорк. 38-годишен. Безсмъртен.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни