Вторник, 30 Май 2023

Вторник, 16 Юни 2020 10:32

Неразбраният Дон Кихот, който побеждаваше вятърните мелници със смях

Георги Парцалев днес би празнувал 95 години

Роден е в Левски на 16 юни 1925 г. Завършва гимназията в Плевен, след което учи медицина в Софийския университет.

 

Работил е в „Театъра на Трудовата повинност“ (1954), „Театъра на Строителните войски“ (1955) и от 1956 г. в Сатиричния театър, а през 1958 г. идва първата му роля в киното – в „Любимец 13”.

С Латинка Петрова, станала негова патньорка в хумуристичните турнета, след професионалния разрив на актьора със Стоянка Мутафова

Свързван с пътуващите в края на 1950-те и през 1960-те т.нар. „естрадно-сатирични” концерти, постепенно се превръща в живата легенда на българската комедия с незабравимото си участие в „Привързаният балон” (1967), „Кит”, „Петимата от Моби Дик” (1970), „С деца на море” (1972), „Сиромашко лято” (1973), „Баща ми бояджията” (1974), „Два диоптъра далекогледство” (1976), „13-тата годеница на принца” (1987).

С Ален Делон

Най-силната си роля обаче Парцалев прави във филма „Тримата от запаса”, когато Зако Хеския му поверява драматичната роля на Иван Съботянина. Парцалев, който винаги предизвиква смях у зрителите само с появата си, след финалния кадър на лентата, залата плаче. Универсален актьор, на когото просто е отредено да бъде тъжният клоун след всеки весел спектакъл, Парцалев така и не сбъдва мечтата си – да изиграе Дон Кихот.

В "Тримата от запаса" с Никола Анастасов

О, да, предлагат му я в Сатирата, но той не харесва вариацията на Стефан Цанев по романа на Сервантес. Това не е „неговият” Дон Кихот, такъв, какъвто той цял живот си го е представял според оригинала.

 

Незабравимият чичо Манчо в "С деца на море"

И най-смешният актьор, писма до когото се поручават в театъра с неизменното „За народния артист Георги Парцалев”, далеч преди да бъде удостоен дори със званието „заслужил”, недолюбван от властта, заради откровеното признание в различна сексуална ориентация и от доста колеги, заради популярността и обичта на поколения зрители и слушатели, си отива едва на 64 години. Казват от левкемия. А може би просто от самотата сред шумяшия наоколо свят, загърбил интригите около личността си, оставащ винаги последен на масата си, за да плати сметката на всички, които са примъквали столовете си към нея.

В дома си с любимото си куче

Гениален актьор, перфектен професионалист и Човек, за своята публика той винаги остава „Любимец 1”.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни