Понеделник, 29 Май 2023

Четвъртък, 25 Юни 2020 09:18

Джордж Оруел: Ако спазваш малките правила, можеш да нарушаваш големите

Избрани цитати на писателя, роден на днешната дата преди 117 години

Думата „оруелски“ днес е универсален синоним за всичко, което е репресивно или тоталитарно, а историята на Уинстън Смит, обикновен човек от онези времена, продължава да вълнува читатели, чиито страхове за бъдещето са много по-различни от ония на английския писател от средата на 1940-те.

Ерик Артър Блеър е британски писател, публицист, журналист и критик, който твори под псевдонима Джордж Оруел. Той е талантлив и опитен романист, един от най-уважаваните английски есеисти на 20 век. Оруел е е индивидуалист и политически идеалист, чийто творби са пропити с интелигентност, дълбока загриженост за социалната несправедливост, силна опозиция на тоталитаризма и вяра в демократичния социализъм. Придобива известност с антисъветската си политическа сатира "Фермата на животните" и романа си "1984".

Джордж Оруел е роден на 25 юни 1903 година в индийския град Мотихари, Бенгалия. Той е второто дете в семейството. Баща му е бил британски колониален офицер, а майка му - дъщеря на търговец на чай от Бирма. През 1904 година Оруел заедно с майка си и сестра си се премества в Англия, където впоследствие учи и завършва "Итънския колеж". В периода 1922-1927 година работи в колониалната полиция в Бирма, като този етап от живота си по-късно описва в автобиографичния си роман "Дни в Бирма" (1936 г.). През 1927 година той се връща вкъщи, решава да подаде оставка и започва да се занимава с писане.

Впечатленията, натрупани по време на престоя в Испания, не напускат автора през целия му живот. В последния си предвоенен роман "Още въздух" (1940 г.) той отразява размиването на ценностите и нормите в съвременния свят. По време на Втората световна война Оруел работи като коментатор в "BBC" и води предавания, засягащи политически и културни теми. Към края на войната той написва прословутия си роман "Фермата на животните" (1945 г.), който изобразява предателството на революцията и разпадането на породените от нея надежди. През 1949 година е публикувана последната му книга - романът "1984". Той представлява антиутопия, в която Оруел с присъщия си гняв обрисува тоталитарното общество и показва, че унищожението на езика е неразделна част от тиранията. Това е една история, която си остава завинаги свежа и съвременна, а нейните понятия "големият брат", "двусмисъл" и "новоговор", днес са части от ежедневната реч. Романът е преведен на повече от 65 езика, от него са продадени милиони копия в цял свят, което отрежда на Джордж Оурел уникално място в световната литература.

През 1949 година, четири години след смъртта на първата си жена, Оруел се жени за Соня Брануел, която работи като помощник-редактор в списание "Хоризонт". За жалост този брак продължава само 3 месеца. Писателят умира от туберкулоза в "Лондонската Университетска болница" на 21 януари 1950 година.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Представяме ви избрани цитати от „1984“ и „Фермата на животните“ от Джордж Оруел:

„Нищо не ти принадлежи, освен няколкото кубически сантиметра в черепа.”

„Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.”

„Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги.”

„Здравият разум не се поддава на статистика.”

„Тайната на управлението е в съчетаването на вярата в собствената непогрешимост със способността да се извлича поука от минали грешки.”

„Ако чувстваш, че си струва да запазиш човешкото в себе си, дори това да ти носи беда, значи си победил.”

„Ние не унищожаваме враговете си. Ние ги променяме.”

„Знаем, че никой не търси власт с намерението да я отстъпи.”

„Ако спазваш малките правила, можеш да нарушаваш големите.”

„Докато не се осъзнаят, никога няма да се бунтуват.”

„В общи линии, колкото по-добро е разбирането, толкова по-голяма е заблудата, колкото по-интелигентен, толкова по-малко нормален.”

„Всички животни са равни, но някои са по-равни от други.”

„Тази работа беше доброволна, но всяко животно, което не я вършеше, щеше да получи дажба, намалена на половина.”

„Нека си го кажем: животите ни са мизерни, трудни и кратки.”

„Животните гледаха от прасе към човек и след това обратно, но не можеха да намерят разлика.”

„Човекът е единственото същество, което консумира без да произвежда.”

„Във време на измама казването на истината е революционно действие.”

„Понякога първото задължение на интелигентните хора е да потвърдят очевидното.”

„Хората спят спокойно, само защото силните крачат в нощта.”

 

Борис Белев, AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни