Понеделник, 29 Май 2023

Вторник, 14 Юли 2020 11:06

Кой е Густав Климт? Вгледайте се в картините му…

Големият австрийски художник се появява за света на 14 юли преди 158 години

Густав Климт е австрийски художник символист, основател на школа в изобразителното изкуство, известна като Виенски сецесион. Ражда се на днешната дата, 14 юли, през 1862 г. във виенското предградие Баумгартен в семейството на художника и гравьор Ернст Климт. Густав е второто от седем деца – три момчета и четири момичета. Майката (Анна Климт) има желание, но не успява да се реализира като музикантка. По-голямата част от детството си Климт преживява в бедност, тъй като родителите му нямат постоянна работа. И тримата синове на Ернст Климт стават художници.

Бащата и братът Ернст умират през 1892 г. и Густав поема изцяло финансовата отговорност за семейството. Това налага дълбок отпечатък и върху художествените му възгледи и скоро той развива собствен, силно индивидуален стил. В началото на 1890-те години художникът среща Емилие Фльоге, която, въпреки увлеченията му по други жени, остава негова спътница до края на живота му.

Климт води много обикновен живот, работи в дома си, посвещава времето си на живописта (включително на движението Сецесион) и семейството и не поддържа приятелски отношения с други художници. Достатъчно известен, за да получава много частни поръчки, той си избира само онези, които са му интересни.

Централна тема в картините на Климт е женската красота, но присъстват още стилизирани цветя, шапки, спирали. Климт умее да придава фотографска прецизност на моделите. Неприкритата еротика в картините му обаче е повод за скандали по неговото време, тъй като предизвиква възмущение.

По-късно се насочва към рисуването на пейзажи, взимайки за пример постимпресионистите и импресионистите. В пейзажите му е характерно използването на повтарящи се елементи, като те се развиват в посока на кубизма. Климт неслучайно избира квадрата, тъй като тази форма създава въздействие на спокойствие.

През 1888 г. Климт получава от император Франц Йосиф „Златен кръст“ за заслуги в изкуството. Става почетен член на Мюнхенския и Виенския университети.

Густав Климт умира от инсулт на 6 февруари 1918 г. във Виена.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Художникът за себе си:

„Никога не съм си правил автопортрет. Твърде слабо се интересувам от себе си като обект на изображение в сравнение с останалите хора, особено жените.“

„Всеки, който е любопитен да научи нещо за мен като за художник, което е единственото интересно нещо за мен, ще трябва внимателно да се вгледа в картините ми и да се опита да разбере от тях какво представлявам и какво искам.“

„Цялото изкуство е еротика.“

„Дори тогава, когато трябва да напиша просто писмо, съм изплашен както пред надигаща се морска болест.“

„Ако времето е хубаво, отивам до близкото дърво – там, на слънце, рисувам малка букова гора с няколко хвойни наоколо. Това правя до 8 вечерта.

„Понякога пропускам утринното си рисуване и в замяна изучавам моите японски книги под открито небе.“

„Истинската почивка, която би направила света ми по­добър, не съществува за мен.“

Димитър Янков, AFISH.BG

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни