Понеделник, 29 Май 2023

Четвъртък, 16 Юли 2020 10:12

Една българска роза, прекършена в полет

Днес Паша Христова щеше да навърши 74 години

Паша Христова е родена на 16 юли 1946 г. в град София. След завършване на гимназия започва работа като чертожничка в комбинат „Балканкар“ – София. Завършва школата за естрадни певци и постъпва в Ансамбъла на строителни войски като солистка. Нейният първи успех е на Фестивала на забавната песен в Сочи, Русия, през 1967 г., където е удостоена със златен медал и първа награда.

През същата година заедно с Борис Гуджунов пее като солистка в „Оркестър София“ – тогава един от най-популярните състави в българската музика. Двамата заедно по концертират в Русия, Чехия, Унгария, Сърбия, Германия. За своите пет творчески години записва около 60 песни за фонда на Българското национално радио.

Паша Христова печели международна слава и много награди от конкурси. Между тях награда на фестивала „Златният елен“ в Брашов, Румъния, първа награда за изпълнение заедно с Мария Нейкова и Мими Иванова на песента „Яворова пролет“ (по музика на Светозар Русинов) на радиоконкурса „Пролет“. През 1970 г. се представя на фестивала „Златният Орфей” и получава голямата награда за песента „Повей, ветре“ (по музика на Йосиф Цанков) и първата награда за „Една българска роза“ (по музика на Димитър Вълчев и текст на Найден Вълчев). През 1971 г. Паша Христова получава Голямата награда за изпълнители на международния фестивал в Сопот, Полша, за песента си „Ах, този дивен свят“. Това е едно от най-големите международни признания за български поп певец.

Търсенията на Паша Христова са многопосочни – от обалади, през популярни песни до политически ангажирани в съответствие с времото музикални творби. Гласът ѝ е специфичен – с огромен гласов диапазон и възможности за драматизъм до най-фините нюанси на нежното музициране.

Нейните „Една българска роза“, „Повей, ветре“, „Янтра“, „Остани“, „Бяла песен“, „Ах, този дивен свят“ остават и до днес уникални и неподдаващи се на интерпретация, която да достигне висотата на оригиналното звучене.

„Една българска роза” е на първо място сред класиранит на фестивала „Златният Орфей” български песни, според гласуването на слушателите, една заслужена награда за певицата, която загива в нелепа самолетна катастрофа едва 25-годишна. Помним я. Талантът не е подвластн на забрава, защото е нетленен.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни