Понеделник, 29 Май 2023

Понеделник, 20 Юли 2020 10:36

„Музиката реже по-дълбоко, отколкото нож”

Легендарният китарист Карлос Сантана празнува 73-годишнина днес

Карлос Сантана е роден на 20 юли 1947 г. в Аутлан де Наваро, Мексико. Той е едно от седемте деца на Хосе и Хосефина Бараган. Когато Карлос е на 5 години, баща му, който е професионален цигулар, го научава да свири на цигулка. На 8 се прехвърля на китарата, след като семейството му се премества в Тихуана.

В края на 50-те Сантана свири в клубове с различни групи в Тихуана. През 1961 г. се мести в Сан Франциско, Калифорния. През 1966 г. прави своя дебют с новосформираната група Santana Blues Band. Дебютният албум на Карлос Сантана, носещ неговото име, излиза през 1969 г.
Сантана става изключително известен след представянето си на фестивала в Уудсток през 1969 г. Изненадващата му поява там е показана във филма "Woodstock".

Кариерата му обхваща четри десетилетия. За това време Сантана се е доказал като мултикултурен изпълнител. Той съчетава множество различни музикални и етнически стилове и жанрове. В неговата музика латино, салса, блус, рок и афро-кубински ритми се смесват с елементи на джаз, фюжън и бийт. Стилът му е уникален и изключително разпознаваем. Както самият Карлос Сантана казва: "Още с първия акорд хората ме разпознават..."

Звездата на Сантана в Алеята на славата, Холивуд

Любопитно е, че заедно с Майкъл Джексън държи рекорда за най-много получени награди "Грами" за една година - 8.

Миналата година музикантът се похвали с най-новия си албум Santana IV”, като призна, че събрал песните за много кратко време. „Завършихме целия албум – направихме 16 песни за 4 дни и те са убийствени”.

AFISH.BG предлага на своите читатели и няколко изказвания на Карлос Сантана, който, освен отдаден на музиката, е и силно социално ангажиран:

„Понякога ми се струва, че за да почувства човечеството своето единство, трябва да ни завладеят извънземни.”

„Хубавата музика е като татуировка, нанесена направо върху мозъка. След като си я чул, вече не можеш да се избавиш от нея.”

„Ако си докоснал сърцата в Африка или Япония, ти вече никога няма да бъдеш в тези страни като обикновен турист.”

„Сърцето може да бъде разбрано само със сърце.”

„Аз не знам какво е това да си подложиш и другата буза. Аз не вярвам в насилието, но вярвам в ответното действие.”

„Никога не настъпва мир от падащи бомби.”

„Човекът, комуто с раждането е дадена свободна воля, е много по-силен от демоните и ангелите, защото демоните могат само да се бунтуват, а ангелите – да се подчиняват.”

„Музиката е баланс между мъжкото и женското начало. Жената е мелодията, мъжът – е ритъмът. Моята задача е да ги изпратя в леглото, където това, с което те ще се занимават, ще бъде естествено и нормално.”

„Дали си Сантана или Смит, мексиканец или евреин, католик или будист, на Бог не му пука за това.”

„Да си щастлив това не е цел и не е придобито благо. Това е решение.”

„Повечето хора прекарват живота си в плен, защото живеят само с бъдещето или с миналото. Те отричат настоящето, макар че настоящето е това, с което започва всичко.”

„Животът – това очакване. Ти си жив, докато очакваш нещо.”

„Ако имах собствен телевизионен канал, първото, което бих показал, това е раждането на дете.”

„Микрофон, китара, молив е всичко, което имам, използвам ги, за да накарам хората да повярват в това, че божествена светлина има дори в ДНК.”

„Твоите бръчки могат да означават, че си много зъл, много капризен, много стар или че просто се усмихваш много.”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни