Сряда, 31 Май 2023

Вторник, 25 Август 2020 17:47

„Казвам се Конъри. Шон Конъри.”

„Недосегаемият” празнува 90-и рожден ден

 

Знаменитият днес Шон Конъри е роден на 25 август 1930 година в Единбург (Шотландия) в бедно семейство на шофьор и прислужница. От 8-годишен му се налага да работи, разнасяйки мляко и вестници по домовете. А на 13 напуска училище, за да помага на родителите си.

17-годишен постъпва във флота, но заради стомашна язва е обявен за негоден за военна служба. Отново си изкарва прехраната без да подбира професиите - спасител на плажа през лятото, модел в рисувално училище - през зимата. Заниманията с бодибилдинг го отвеждат в Лондон, където участва в конкурса „Мистър Вселена – 1950”. Класира се трети, след което става хорист в пътуващата трупа „South Pacific”. Играе добре футбол и дори получава предложение от „Манчестър Юнайтед”, но преценява, че кариерата на един футболист залязва след като навърши 30-те, а той е вече на 23 и ... избира актьорската професия.

С приемника си в ролята на Бонд, Роджър Мур
 
Упорито се самообразова, изучавайки системата на Станиславски, посещава курсове по говорна техника, напредва толкова бързо, че когато се освобождава място за изпълнител на една от главните роли в шоуто, избират Конъри и така става звезда на „Саут Пасифик”. След закриването на шоуто обаче, пак е оставен на трудностите на съдбата. През 1951г. все пак успява да получи достъп до провинциалната сцена, след което известно време играе в малки репертоарни театри. Конъри никога не пропуска и да напомня, че е дошъл в киното от театъра. Не без гордост разказва за перипетиите, през които минава, преди да получи възможност да излезе за пръв път на сцената.

Първата му роля с текст в киното е през 1956-а във филма „Няма път назад”. После се снима още в три продукции, включително и в телевизионна екранизация на „Анна Каренина” (1961) в ролята на Вронски. Дълго време се е смятало, че копието на този филм е изчезнало, но неотдавна то бе намерено в архивите на Би Би Си и филмът излезе на DVD по случай 80-годишнината на актьора.

Като брат Уилям в "Името на розата"

„Изпълнението на Конъри в този забравен филм е просто фантастично”, пишат английските медии по този повод, отбелязвайки колко умело е успял да разкрие характера на мъжествения и самодоволен герой на Толстой. Знаменателно е, че Конъри изпълнява тази роля само година преди първата си поява като агент 007.

Младия Конъри, който се прославя твърде рано с ролята на агента на английската корона от филма на Терънс Янг „Д-р Но”, след което цели 20 години остава впримчен в този образ, участвайки в шест от най-успешните суперпродукции за Джеймс Бонд.

В "Д-р Но"

Напълно разбираемо е човек с неговите актьорски амбиции да твърди днес, че винаги е ненавиждал този проклет Бонд, който надвисва като сянка над цялата му кариера! И затова, когато получава наградата "Оскар" за ролята си във филма "Недосегаемите" натъртва отчетливо пред публиката, изправена на крака да го аплодира, че се казва Конъри, Шон Конъри, подчертавайки по този начин своето пренебрежение към култовата реплика „Казвам се Бонд. Джеймс Бонд”, която му се е налагало да произнася всеки път, в който се появява на екрана в образа на агент 007 от знаменитата „бондиада”.

Колкото и да негодува от съдбата, обвързала името му завинаги с това на Джеймс Бонд, все пак Конъри трябва да е благодарен, че именно на участието си в „бондиадата” дължи огромната си слава и богатство и възможността да получи главни роли от знаменити режисьори, като Алфред Хичкок („Марни”, 1964), Сидни Люмет („Могилата”, 1965), Джон Бурман („Зардоз”, 1974), Джон Хюстън („Мъжът, който искаше да е крал”, 1975) и др.

С Харисън Форд - баща и син Джоунс
 
Шон Конъри достига върха на кариерата си с два филма, които му носят най-голямото признание за един актьор. За гениалното си превъплъщение в образа на магнетичния брат Уилям от „Името на розата” (1986) на Жан-Жак Ано, получава наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, а с ролята си в „Недосегаемите” (1987) на Браян Де Палма спечелва и дългоочаквания „Оскар”.

В "Недосегаемите"

Следват още няколко забележителни филма, сред които се откроява и участието му в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”, но след провала на „Лигата на необикновените” Конъри решава да се оттегли от киното. Все пак обаче нека не забравяме, че винаги ще има утре и може да изненада своите почитатели с нова поява на екрана. Защото той наистина е недосегаем за времето.

Бронзов плакет с отпечатък на дланите на Сър Шон Конъри върху паважа на пл. "Лестър"

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни