Вторник, 30 Май 2023

Понеделник, 21 Септември 2020 11:26

Стивън Кинг: Мечтите остаряват преди мечтателите...

Избрани цитати от книги на писателя, роден на днешния ден преди 73 години

Стивън Едуин Кинг се ражда на днешния ден, 21 септември, през 1947 г. в Портланд. Американският писател, известен най-вече със своите романи на ужаса, е сред най-продаваните писатели на 20 век.

Историите на му обикновено разказават за обикновените хора – семейства от средната класа, деца, писатели – замесени в зловещи и свръхестесвени преживявания. Отличен познавач на хорър жанра, както проличава в книгата „Танц на ужаса“ („Danse Macabre“), в която описва развитието на литературата и филмите от този жанр.

Писателят е автор и на книги, които имат своята стойност и извън пределите на ужаса. Такива са новелите „Тялото“ и „Рита Хейуърт“, както и „Изкуплението Шоушенк“. Екранизациите "Изкуплението Шоушенк" и "Зеленият път" са номинирани за Оскар в категорията "най-добър филм".

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Представяме ви избрани цитати от романи на Стивън Кинг:

„Мисля, че всеки един от нас, хората, е напълно уникален. Всеки със своята болка и със своите удоволствия и радости; никой друг човек не може да го разбере напълно или да изпита точно същите чувства.” - „Гробище за домашни любимци”

„Земята се върти, това е всичко. Можеш да се въртиш заедно с нея или пък да спреш, за да протестираш, в резултат на което да бъдеш изхвърлен от движението ѝ.” - „Зеленият път”

„Времето отмива всичко, независимо дали го искаш или не. Времето отмива всичко, времето отнема всичко и накрая има само мрак. Понякога намираме другите в този мрак, а понякога ги губим в него.” – „Зеленият път“

„Надеждата е нещо хубаво, може би най-хубавото нещо, а хубавите неща са безсмъртни!” - „Особени сезони”

„Но всъщност няма какво да се чудя. Нещата винаги се свеждат до две алтернативи: здравата да се заловиш да живееш или здравата да се заловиш да умираш.” - „Особени сезони”

„Малките деца са единствените истински добри човешки същества.” - „Сблъсък”

„Суеверието, подобно на истинската любов, се нуждае от време, за да се разпространи и да бъде отхвърлено.” - „Сблъсък”

„Просто не можеш да поправиш вече стореното. Такава способност може би имаха само боговете, но не обикновените смъртни, което навярно бе за добро. В противен случай до последния си дъх хората биха се опитвали да поправят грешките от младостта си.” - „Сблъсък”

„Може би изобщо не съществуват добри и лоши приятели. Може би просто има приятели, хора, които се застъпват за теб, когато страдаш, и ти помагат да не си толкова самотен. Може би заради тях си струва да се бориш, да се надяваш, да живееш. И дори да умреш ако трябва. Няма добри приятели. Няма лоши приятели. Има само хора, с които желаеш да бъдеш, не можеш да не бъдеш; хора, които изграждат дома си в сърцето ти.” - „То”

„По-добре не поглеждай назад. По-добре си мисли, че всичко винаги завършва щастливо. Може пък и да е вярно, кой казва, че щастливият край е измислица? Ако животът изобщо може да ни научи на нещо, то е, че щастливият край се среща често, невероятно често, и за това трябва сериозно да се усъмним в умствените способности на всеки, който твърди, че няма Бог.” - „То”

„Мечтите остаряват преди мечтателите.” - „Капан за сънища”

„Честта е онази невидима кост, която държи главата изправена.” - „Тъмната кула”

„Мозъкът е мускул, който може да помести света.” - „Живата факла”

„Хората не стават по-добри, те стават просто по-умни. Когато станеш по-умен, не спираш да късаш крилцата на мухите, просто си измисляш по-добра причина, за да го правиш.” - „Кери”

 

Заглавна снимка - jeyyu.com

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни