Вторник, 30 Май 2023

Четвъртък, 24 Септември 2020 11:19

Джим Хенсън: Грижете се един за друг, обичайте се и прощавайте на всички

Най-прочутият кукловод усмихва света с появата си преди 84 години

На 24 септември 1936 година в Грийнвил, щата Мисисипи, се ражда Джеймс Мори Хенсън (Джим Хенсън), "бащата на Мъпетите", най-прочутият кукловод и майстор на кукли в историята.

В близо 40-годишната си кариера, която приключва през 1990 година със смъртта му от ненавременно диагностицирана стрептококова инфекция, която поразява белия му дроб, Джим Хенсън участва като кукловод и майстор на кукли в хитови телевизионни шоу програми като Sesame Street и The Muppet Show, както и филмите The Muppet Movie и The Great Muppet Caper, като създава уникалните персонажи за фентъзи продукции като Fraggle Rock, The Dark Crystal и Labyrinth.

Той е едва 28-годишен, когато снима късометражната комедия Time Piece, която му донася номинация за Оскар. Между 1977 и 1992 година получава 5 номинации за BAFTA, спечелвайки наградата два пъти – за "Най-оригинална ТВ програма" (за The Muppet Show) и за "Най-добра детска игрална програма" (за The Storyteller: Greek Myths), както и още 20 номинации за Emmy. Отличен е 9 пъти, а още през 1974 г. спечелва Emmy за новинарски и документални програми (News & Documentary Emmy Awards) за изключителни постижения в програмите за деца за Sesame Street, която споделя с останалите кукловоди от шоуто.

Първият му ангажимент в телевизията е от 1960 година, когато получава предложение да създаде куклите за петминутното куклено шоу Sam and Friends по WRC-TV. Персонажите от това предаване се явяват прототипи на Мъпетите, в това число на най-известния от тях – Жабокът Кермит.

Същите тези герои, любими на поколения деца (и възрастни) от цял свят, отново ще премерят сили с холивудските звезди, без да броим плеядата такива, концентрирана в актьорския състав на лентата, в края на ноември 2011 г., участвайки в мегапродукцията The Muppets на Джеймс Бобин и Джейсън Сийгъл.

Мила Кунис, Селена Гомес, Ейми Адамс, Зак Галифианакис, Джак Блак, Рики Джервей, Били Кристъл и Кати Пери са само част от знаменитостите, партниращи на Кермит, Гонзо, Фози и Мис Пиги, както и Лайза Минели и Упи Голдбърг, които са единствените от целия актьорски състав, участвали и друг път в Muppet продукция – Минели в The Muppet Show през 1979 г., а Голдбърг – в Muppets Tonight през 1996 година.

Джим Хенсън умира в Ню Йорк на 16 май през 1990 година.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Представяме ви няколко цитата на Джим Хенсън за децата, живота и надеждата:

„Децата не помнят това, на което ги учиш. Те помнят това, което си.“

„Най-изтънчените хора, които познавам, до един са деца вътре в себе си.“

„Само времето може да излекува разбитото ти сърце. Както и само времето може да излекува неговите счупени ръце и крака.“

„Животът е като филм, напиши своя собствен край. Продължавай да вярваш, продължавай да се преструваш.“

„Ако те е грижа достатъчно за това, което правиш и работиш упорито за него, няма нещо, което не можеш да направиш ако искаш.“

„Когато бях млад, моята амбиция беше да бъда един от хората, които променят света. Моята надежда е да напусна света малко по-добър поради това, че съм бил там.“

„Простичкото е добро.“

„Моята надежда все още е да напусна света малко по-добър отколкото бях, когато дойдох тук.“

„Вярвам, че формираме своя собствен живот, създаваме наша собствена реалност и че всичко сработва по най-добрия възможен начин.“

„Моля ви, грижете се един за друг, обичайте се и прощавайте на всички. Животът е хубав, радвайте му се.“

„Няма такова време като изгубено време.“

 

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни